Strenge eisen

De Jonge: vanaf 11 mei test met bezoek in verpleeghuizen

27 april 2020 06:51 Aangepast: 27 april 2020 09:28
Beeld © ANP

Minister Hugo de Jonge wil een eerste groep verpleeghuizen vanaf 11 mei in beperkte mate bezoekers moeten kunnen toelaten. Maar daar moeten wel strenge eisen aan worden gesteld, zegt hij in een interview met het Nederlands Dagblad.

"Ik ben nu bezig met een voorstel voor de bezoekregeling, waarover ik op maandag 4 mei advies wil vragen aan het Outbreak Management Team", zegt  De Jonge. Dat team van medische experts adviseert het kabinet over het terugdringen van het coronavirus.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Mondkapjes bereiken thuiszorg en verpleeghuizen niet ondanks nieuw verdeelmodel

Volgende week woensdag, 6 mei, wil De Jonge vervolgens een besluit nemen. En dan kan er op 11 mei met een pilot starten van een groep verpleeghuizen 'die vooruitloopt op de rest van het land'. "We moeten eerst zien hoe dat in de praktijk gaat."

Sinds 20 maart geldt een strikt bezoekverbod voor verpleeghuizen, vanwege de uitbraak van het coronavirus. Er mag alleen bezoek komen bij mensen die stervende zijn. Het handhaven van een totaal bezoekverbod is volgens De Jonge niet acceptabel.

Massaal testen geeft bewoners Frans verpleeghuis vrijheid terug

In het zwaar door het corona-virus getroffen oosten van Frankrijk worden bewoners van verpleeghuizen getest.

Een woordvoerder van het ministerie kon geen nadere details geven omdat het plan zich nog 'in de denkfase' bevindt.

Volgens De Jonge kan versoepeling alleen bij een verpleeghuis waar geen besmettingen zijn. "Dat is een belangrijke voorwaarde, omdat je dan weet dat die locatie in staat is strikt de hygiënemaatregelen na te leven." Het aantal bezoekers zal vermoedelijk in eerste instantie beperkt moeten blijven tot één per bewoner.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore