Eindelijk gerepatrieerd

Eerste groep Nederlanders uit Marokko aangekomen op Schiphol

27 april 2020 02:44 Aangepast: 27 april 2020 09:32
De eerste Nederlanders zijn gerepatrieerd vanuit Marokko. Beeld © Olaf Koens

Bijna 300 Nederlanders die wekenlang vastzaten in Marokko, zijn vannacht aangekomen op Schiphol. Het vliegtuig, met de meest 'urgente' groep Nederlanders, landde rond half één. Correspondent Olaf Koens was erbij aanwezig. "Mensen zijn heel dankbaar om terug te zijn."

Sinds Marokko ruim een maand geleden een totale lockdown afkondigde en zijn grenzen sloot, zitten er zo'n 3000 Nederlanders vast in het land. De Nederlandse regering probeerde deze groep al wekenlang naar Nederland te laten terugkeren, maar Marokko weigerde elke medewerking. Alleen een handjevol Nederlanders kon een paar weken geleden met een vliegtuig mee, maar daar bleef het bij.

Meest 'urgente' gevallen

Tot nu. Een groep van 300 Nederlanders is gisteravond vanuit de Marokkaanse stad Casablanca vertrokken en landde vannacht op Schiphol. Het gaat om de meest 'urgente' gevallen: mensen die medische zorg nodig hebben in Nederland of bijvoorbeeld hun baan in Nederland dreigen te verliezen.

Correspondent Olaf Koens was vannacht op Schiphol. Allereerst schrok hij daar van de leegte.

'Beangstigend gevoel'

"Er is bijna niemand. Het gigantische Schiphol is helemaal leeg en zo heb ik het nog nooit gezien", vertelt hij. "Tuurlijk, je weet dat het crisis is en dat het een hele grote economische ramp is. Maar als je rondloopt op dat verlaten Schiphol, geeft het een beangstigend gevoel."

Ook in de aankomsthal was de sfeer daardoor compleet anders. "Er stonden best veel mensen te wachten op de repatriëringsvlucht", vertelt Koens. "Normaal gaat iedereen dan vooraan staan, maar nu stonden de wachtenden in groepjes bij elkaar. Ze hielden allemaal afstand."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Toestel met Nederlanders onderweg vanuit Marokko naar Schiphol

De groep die vannacht gerepatrieerd werd, bestond volgens Koens vooral uit ouderen en Marokkaanse Nederlanders.

Geknuffeld en gekust

Toen de eerste passagiers de aankomsthal binnenkwamen, werd er toch wel geknuffeld en gekust. "Hoewel dat volgens de voorschriften natuurlijk eigenlijk ook niet mag, was het heel mooi om mee te maken. Het zijn mensen die elkaar bijna twee maanden niet gezien hebben."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Latifa's dochtertje van anderhalf zit vast in Marokko

Wekenlang lobbyen

Waarom Nederland wekenlang achter de schermen moest lobbyen om deze vlucht mogelijk te maken, is niet duidelijk. Ook op Schiphol kreeg Koens geen antwoord op die vraag. "Niet iedereen wilde praten, maar sommige passagiers zeggen dat het door een diplomatiek conflict tussen Nederland en Marokko komt dat het zo lang duurde."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Anouk bedankt Ali B op bijzondere wijze voor zijn hulp in Marokko

De grootste vraag is: hoe nu verder met de Nederlanders die daar nog vastzitten?

Hopelijk snel meer vluchten

"De hoop is wel dat er snel meer vluchten volgen. Dat weten we natuurlijk niet. De mensen die vandaag aankwamen, waren erg dankbaar en blij om weer thuis te zijn."

Het ministerie van Buitenlandse Zaken zegt zich te blijven inspannen voor meer vluchten vanuit Marokko.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore