Wekenlang vast

Toestel met Nederlanders onderweg vanuit Marokko naar Schiphol

26 april 2020 22:05 Aangepast: 26 april 2020 22:21

Bijna 300 in Marokko gestrande Nederlanders zijn nu onderweg naar Nederland. Minister Stef Blok bevestigde zojuist dat de vlucht is opgestegen. Verwacht wordt dat het toestel rond half één vannacht landt op Schiphol.

Sinds Marokko ruim een maand geleden een totale lockdown afkondigde en zijn grenzen sloot, zitten er zo'n 3000 Nederlanders vast in het land. De Nederlandse regering probeerde al wekenlang deze groep naar Nederland te laten terugkeren, maar Marokko weigerde tot nu toe elke medewerking. 

Medische zorg

De 300 die nu worden gerepatrieerd zijn de meest 'urgente' gevallen: mensen die medische zorg nodig hebben in Nederland of bijvoorbeeld dreigden hun baan te verliezen in Nederland. 

Ruim vijf weken geleden verbood Marokko alle vluchten van en naar het land en liet alleen in de eerste dagen alleen nog enkele repatriëringsvluchten toe. Waarom Nederland wekenlang moest lobbyen achter de schermen om deze vlucht mogelijk te maken, is niet duidelijk. 

Meer vluchten

Het ministerie wil niet zeggen hoe ze de Marokkaanse overheid zo ver hebben gekregen nu dan eindelijk wel mee te werken. Wel laten ze weten zich te blijven inspannen voor meer vluchten. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Latifa's dochtertje van anderhalf zit vast in Marokko

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore