Blijf (nog steeds) thuis

Drukte in de winkelstraten: 'Middelvinger naar de zorg'

26 april 2020 12:26 Aangepast: 26 april 2020 12:51
Noordwijk (foto van drie dagen geleden ter illustratie) Beeld © ANP

De aankondiging van de versoepeling van de coronamaatregelen door premier Rutte lijkt voor veel mensen een vrijbrief om er weer op uit te trekken. Gisteren was het in de meeste winkelstraten als vanouds druk.

In Tilburg is het ook vandaag weer druk in de binnenstad. "Daarom de dringende oproep om alleen naar de binnenstad te komen voor een noodzakelijke boodschap. Doe dit alleen en niet met het hele gezin. Blijf thuis", zegt de gemeente.

Alles kan weer

"Het lijkt er op dat mensen denken dat alles weer mogelijk is", twitterde de Hengelose burgemeester Sander Schelberg gisteren over de drukte in zijn stad.   

Het beeld in heel veel andere winkelstraten was hetzelfde. Druk. De politie van Arnhem waarschuwde zaterdag op Facebook: 'Het was vandaag veel te druk. Kom de komende dagen niet naar de binnenstad van Arnhem. Blijf thuis en denk aan elkaar!’

Verkeersminister Cora van Nieuwenhuizen maakt zich zorgen om de toenemende drukte op straat. "Daar ben ik wel bezorgd over", zei ze in het televisieprogramma WNL op Zondag. "We zeggen niet voor niets nog steeds: blijf zoveel mogelijk thuis, en blijf anders in de buurt."

Ook Wouter Kolff, burgemeester van Dordrecht, maakt zich op Twitter zorgen over de drukte. "Mensen denken blijkbaar dat alles weer kan. De stadscentra van Dordrecht en Gorinchem waren te druk. Blijf thuis!"

Winkeliers ongerust

Voor winkeliers zou je kunnen denken dat het goed nieuws is dat er meer klanten komen. Maar zo wordt dat niet overal ervaren. "Winkeliers zijn eerder ongerust dan blij. Goed dat mensen weer boodschappen doen, maar we moeten geen tweede coronagolf krijgen", zegt Stefan van Aarle van Ondernemersfonds Binnenstad Tilburg in het Brabants Dagblad.

Ook hij verbaast zich over de drukte: "Het lijkt erop dat mensen het beetje positiviteit uit de laatste persconferentie van Rutte aangrijpen om de teugels te laten vieren. Basis blijft dat mensen de noodzakelijke boodschappen doen, het is niet de bedoeling dat je al voor je vertier naar de stad komt."  

Grote drukte in winkelstraat in Tiel:

Dat ziet ook een Enschedese winkelier: "Het is weer wat drukker in de stad; je merkt dat mensen het thuis zitten zat zijn, ze lijken ook wat minder bang en schrikachtig”, zegt Olav Kelder tegen Tubantia.

De Zwolse wijkagent Alrik van den Berg maakt zich oprecht boos. "Vandaag was anders. Complete gezinnen aan het winkelen. Eén grote middelvinger naar de zorg en iedereen die zich wel aan de maatregelen wil houden", schrijft hij.

Een ic-verpleegkundige reageert op Twitter: "Lieve mensen. Het ging goede kant op omdat men zich redelijk goed aan de richtlijnen hield. Kennelijk voelt men nu ruimte, maar die ruimte is er simpelweg nog niet!"

Ook andere mensen spreken hun verbazing uit:

Het Veiligheidsberaad (de voorzitters van alle 25 veiligheidsregio's) erkent dat mensen weer wat meer naar buiten gaan, maar volgens een woordvoerder was het nergens 'te druk', behalve aan de grens in Limburg. 

Volgens de woordvoerder houden mensen zich netjes aan de voorwaarden, zoals de anderhalve meter afstand.

 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore