Ga naar de inhoud
'Geen geld voor voedsel'

Politiek roept op om door coronacrisis geraakte sekswerkers te ondersteunen

Sekswerkers worden hard geraakt door de coronacrisis. Omdat veel prostituees niet staan geregistreerd bij de Kamer van Koophandel, lopen zij overheidssteun mis. Politieke partijen roepen het kabinet op om 'nu echt in beweging te komen voor deze momenteel zeer kwetsbare groep'.

"Ondanks herhaaldelijke verzoeken blijft actie tot nu toe uit, terwijl veel prostituees nu niet eens geld hebben voor voedsel", melden coalitiepartners CDA en ChristenUnie en oppositiepartij PvdA.

'Acute broodnood' 

Volgens hen zijn veel vrouwen en mannen die werken in de prostitutie niet ingeschreven als zelfstandige zonder personeel (zzp'er). Ze komen daardoor niet in aanmerking voor financiële noodsteun, en zitten in 'acute broodnood'. Sommigen werken daarom noodgedwongen thuis door, waardoor uitbuiting en gezondheidsrisico's een serieus probleem vormen.

Ook vragen de politieke partijen om, net als burgemeester Femke Halsema van Amsterdam, sekssites tijdens de crisis te blokkeren. Bovendien vragen ze van het kabinet om garantie dat er genoeg hulpverlening is voor mensen die uit de prostitutie willen stappen.

Wallen
Lees ook:
Wallen Amsterdam mogelijk vervangen door sekshotel of 'erotisch centrum'