Nederland

ANWB waarschuwt vakantiegangers: kijk uit met downloaden in Duitsland

04 juli 2016 10:49 Aangepast: 31 juli 2017 01:00
Beeld © anp

Aan de vooravond van de zomervakantie komt de ANWB met een waarschuwing: illegaal een filmpje of muziek downloaden kan vakantiegangers in Duitsland duur komen te staan.

In Duitsland wordt actief gejaagd op illegale downloaders. Boetes van 1000 euro zijn geen uitzondering.  Advocatenkantoren versturen in opdracht van de film- en muziekindustrie rekeningen naar de eigenaren van de internetaansluiting.

Gegevens doorgegeven 

Wie bijvoorbeeld een film illegaal downloadt in een vakantiehuisje kan de klos zijn. Want de eigenaar kan besluiten om de persoonsgevens van zijn klanten door te geven aan de advocaten, meldt de ANWB.   

De illegale downloaders krijgen dan de keuze: óf een rechtszaak, óf een schadevergoeding van honderden euro's betalen. Velen betalen om een gang naar de rechtbank te ontwijken

Niet alleen in Duitsland

De ANWB benadrukt dat het overal in Europa verboden is om illegaal films of muziek te downloaden. Maar alleen uit Duitsland heeft de ANWB van leden gehoord dat het verbod wordt gehandhaafd. Toch moet je ook buiten Duitsland oppassen, zegt de ANWB: "Een gewaarschuwd mens telt voor twee. Je weet nooit of een land ineens heeft besloten om wel te gaan handhaven."

Meer op RTLNieuws.nl:

Zo verzamelt Brein ip-adressen (en misschien wel die van jou) 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore