Door de coronacrisis daalt de CO2-uitstoot dit jaar enorm. Het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) denkt dat de afname uitkomt tussen de 24 en 29 procent lager dan in 1990.
Daarmee zou Nederland opeens zomaar aan het Urgendavonnis hebben voldaan, waarbij de staat door de rechter werd gedwongen om aan het einde van dit jaar 25 procent reductie te hebben gerealiseerd.
Geen files, geen vliegverkeer
Dat heeft alles te maken met de economie die door de coronamaatregelen deels tot stilstand is gekomen. Er staan nauwelijks nog files op de wegen, niemand vliegt nog en ook veel bedrijven draaien op halve kracht. Het bureau benadrukt dat er veel onzekerheden zijn en dat de percentages zeker niet gebaseerd zijn op volledige doorrekeningen.
Coronavirus zorgt voor spectaculaire daling CO2 uitstoot
Als de huidige coronacrisis nog dit kwartaal achter de rug is en de economie weer begint te draaien dan, dan komt de afname uit op 24 procent. Laat het herstel veel langer op zich wachten, dan voorziet het PBL dat we eerder uitkomen op 29 procent lager dan in 1990.
Dat alles betekent dus niet dat er nu door de coronacrisis een kwart minder CO2 wordt uitgestoten. Als deze crisis er niet was geweest, was er waarschijnlijk nog steeds een afname van 21 procent gehaald.
Structureel aanpassen
Afhankelijk van hoe snel de economie herstelt, zal ook de uitstoot van broeikasgassen weer toenemen. Als burgers en bedrijven hun manier van werken structureel aanpassen, bijvoorbeeld omdat veel meer mensen nu besluiten vaker thuis te gaan werken, kan dit bijdragen aan blijvend lagere uitstoot.

Het klimaatakkoord van Parijs, dat ook door Nederland is ondertekend, schrijft voor dat de CO2-uitstoot in 2020 zelfs met 49 procent moet zijn teruggedrongen, vergeleken met het niveau van 1990.
Stichting Urgenda won in 2015 een rechtszaak tegen de staat, waarin de stichting eiste dat er eind 2020 al een 'tussendoel' moest worden gehaald, namelijk die 25 procent, omdat anders het einddoel onmogelijk zou worden.