Corona-update, stel je vraag

Sterfte of genezing: waar komt de afname op de ic's vandaan?

24 april 2020 17:57 Aangepast: 25 mei 2020 08:45

Al twee weken horen we bijna dagelijks dat het aantal patiënten op de ic's afneemt. Dat lijkt mooi nieuws, want zo gaat de druk eindelijk een beetje van de ketel. Toch vragen ook veel mensen zich af waar die afname vandaan komt: sterfte of genezingen? Die vraag behandelen we vandaag in deze 56ste corona-update.

Het aantal ic-patiënten wordt elke dag door twee dingen bepaald: de instroom van nieuwe patiënten en de uitstroom van patiënten die op de intensive care lagen. Onder anderen Jolien, Gérard, Nora en Yvonne vragen zich af hoe die uitstroom er precies uitziet.

Piek ligt achter ons

Eerst de stand van zaken: op 7 april was de piek van het aantal ic-opnames van coronapatiënten bereikt met 1424 gevallen op de ic. Sindsdien neemt het aantal langzaam af. Er liggen nu nog 963 Covid-patiënten op de Nederlandse ic's.

Deze afname heeft twee oorzaken. Ten eerste komen er steeds minder patiënten op de ic's. Dat is een bewijs dat de maatregelen zoals thuiswerken en afstand houden effect hebben.

Ten tweede is er de uitstroom van patiënten. 25 procent van alle coronapatiënten die op de ic opgenomen is geweest, is overleden. Daar staat tegenover dat 42 procent de ic levend heeft verlaten. De rest van de patiënten wordt op dit moment nog behandeld.

Het percentage mensen dat overlijdt, zal waarschijnlijk nog wat zakken in de aankomende tijd. De reden hiervoor is dat mensen die genezen over het algemeen langer op de ic liggen dan mensen die overlijden. Het aantal sterfgevallen is nu dus nog oververtegenwoordigd.

Andere belangrijke nuance is dat op de ic natuurlijk alleen de heftigste gevallen terecht komen. De gemiddelde leeftijd ligt er vrij hoog en er zijn veel mensen met onderliggende klachten. Wereldwijd schat wereldgezondheidsorganisatie (WHO) dat 3 tot 4 procent van de bevestigde Covid-patiënten overlijdt. Het werkelijke aantal zal nog lager liggen, want niet iedereen wordt getest.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Ic-arts Marco over de nieuwe realiteit: 'Zorg wordt nooit meer hetzelfde'

Achter al deze getallen gaan natuurlijk echte mensen schuil. Mensen verliezen hun dierbaren en artsen en verplegers zien nog steeds dagelijks de impact van het coronavirus.

In gesprek met RTL Nieuws gaf ic-arts Marco Knook eerder aan dat hij verwacht dat de zorg nog lang last zal houden van het virus, ondanks de hoopgevende ontwikkelingen. "De zorg zal nooit meer hetzelfde zijn, ook buiten de intensive care."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore