Coronacrisis, werken in de frontlinie

Patrick werkt in een coronahotel: 'Heb 1,5 uur bij een vrouw aan bed gezeten'

24 april 2020 15:59 Aangepast: 25 april 2020 15:11
Patrick is vrijwilliger in het coronahotel.

Om ziekenhuizen te ontlasten heeft een handvol hotels de deuren geopend voor coronapatiënten. Vrijwilliger Patrick van Ingen werkt in een coronahotel in Roermond. Achter de hoteldeuren gaat een hoop leed schuil. 'Ook hier sterven mensen."

Coronapatiënten worden niet alleen in ziekenhuizen behandeld, maar ook in hotels. Zoals in het TheaterHotel in Roermond. Mensen die hier liggen zijn niet ziek genoeg voor de ic of hebben daar al gelegen. 

De coronapatiënten komen naar het hotel om uit te te zieken of om te herstellen omdat ze nog niet naar huis kunnen.

Zo ziet het coronahotel waar Patrick werkt eruit:

In de badkamer staan zuurstofflessen en op de nachtkastjes belletjes om hulp mee op te roepen. Dit hotel in Roermond ziet er anders uit dan anders, omdat er geen vakantiegangers, maar coronapatiënten verblijven.

'Geen zeepjes maar zuurstoftanks'

In de coronahotels liggen geen zeepjes in de badkamers maar staan grote zuurstoftanks. De 'roomservice' is veranderd in een gezond ontbijt dat wordt gebracht door vrijwilligers in beschermingspakken.

Patrick van Ingen is zo'n vrijwilliger. Hij ondersteunt artsen en verpleegkundigen om het zorghotel draaiende te houden.

Dertig kamers zijn in het TheaterHotel in gebruik om patiënten te verzorgen. Patrick is vrijwilliger voor het Rode Kruis. Normaal loop hij als Rode Kruis-vrijwilliger rond bij festivals als Pinkpo of de Nijmeegse Vierdaagse. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Ic-arts Marco na dienst van 24 uur: 'Het is heftig, de patiënten zijn relatief jong'

Zwaar werk

Het werk in het coronahotel is zwaar. Achter de hoteldeuren gaat een hoop leed schuil.  Patrick verzorgt het eten voor de patiënten, ondersteunt de artsen en hij heeft tijd voor een praatje met de patiënten.

"Ook hier overlijden mensen", zegt Patrick. Na een korte stilte:"Het moeilijkste van het verhaal is dat mensen alleen overlijden. Ik heb anderhalf uur bij een vrouw aan bed gezeten, voor ze overleed." 

Liefdevol verzorgd

Ook het echtpaar Blom ligt in het ziekenhuis. Meneer Blom ging twee weken geleden onderuit en  bleek corona te hebben. Hij herstelde in het ziekenhuis en kon weer naar huis, maar toen had ook zijn vrouw corona. "Samen modderden we ons er een lange tijd doorheen, maar afgelopen dinsdag ging het niet meer. We konden gelukkig naar het coronahotel", vertelt meneer Blom.

Het echtpaar zegt dat ze zo liefdevol worden verzorgd. "Of je nu één of tien keer om een kop koffie vraagt. Je drukt op het belletje en binnen een paar minuten staan ze bij je bed."

Zwaar werk; gaat beter 

Ondank dat het werk psychisch zwaar is, is vrijiwlliger Patrick vastberaden om door te gaan met zijn werk. "Je ziet dat mensen weer beter worden en weer naar huis kunnen. Dat is gewoon heel mooi, daarom wil ik het werk volhouden."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore