Een overzicht

Dit is er nog wel te doen op deze vreemde Koningsdag 2020

26 april 2020 18:42 Aangepast: 27 april 2020 11:31
Het Vrijthof in Maastricht, één van de plekken waar de koninklijke route langs zou lopen Beeld © ANP

Even over de vrijmarkt struinen, naar het bezoek van de koninklijke familie aan Maastricht, een sterke kop koffie na een stevige Koningsnacht. Helaas kan dat niet dit jaar. RTL Nieuws zet voor jullie onder elkaar wat wél kan. Handig, in een overzicht. 

06.19 uur 

De zon komt op: Koningsdag is van start en de vlag mag uit. Het is gebruikelijk in Nederland om tussen zonsopkomst en zonsondergang de vlag mét wimpel uit te hangen op de verjaardag van koning Willem-Alexander. Maar ook op de verjaardagen van koningin Máxima, prinses Beatrix en prinses van Oranje, Amalia. 

Dit jaar staat de vlag niet alleen symbool voor de jarige koning, maar ook voor elkaar. Als een steuntje in de rug voor het zorgpersoneel, voor de onderwijzers en voor iedereen die zich inzet voor de samenleving.

De zon zal goed haar werk doen op Koningsdag: het wordt de warmste tot nu toe met gemiddeld 20 graden en het blijft droog. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Zonnig maar fris weekend op komst, Koningsdag wordt warm

09.45-10.00 uur

Na een koninklijk ontbijt en een rustige opstart van de feestdag, worden in heel Nederland klokken geluid als een teken van verbintenis tussen vreugde en verdriet.

10.00 uur

Na het luiden van de klokken spreekt koning Willem-Alexander de Nederlanders kort toe. Ook hij viert samen met zijn familie zijn verjaardag thuis op Paleis Huis ten Bosch. 

Gedurende de dag zullen video's en boodschappen van het Koninklijke gezin gedeeld worden op hun sociale media, op televisie en ook op Koningsdag Thuis.

Na de korte toespraak wordt het Wilhelmus ingeluid. Het Koninklijke Concertgebouworkest verspreidde de afgelopen weken de muziek zodat iedereen kan meedoen. Op straat, op het balkon, in de tuinen en de deuropeningen zal het Wilhelmus gezongen en gespeeld worden.

Orgel Joke speelt het Wilhelmus op Woningsdag

Instagramkoningin Orgel Joke mag op Koningsdag, dat dit jaar Woningsdag heet, het Wilhelmus spelen bij radio 538. Wij kregen alvast een voorproefje.

10.10 uur

Aansluitend op het Wilhelmus zal Pieter Verhoeve, de voorzitter van de Oranjebond, de koning feliciteren met zijn verjaardag. Dit doet hij vanuit het stadhuis in Gouda. 

10.15 uur 

Ook de burgemeesters in Nederland zullen spreken. In een video spreken ze hun plaatsgenoten toe, deze video delen ze op www.koningsdagthuis.nl.

10.30 - 15.00 uur 

Tussen half 11 en 3 uur 's middags zijn geen speciale evenementen gepland. Het perfecte moment om dus je digitale kleedje te spreiden op de vrijmarkt of langs andere kleedjes te snuffelen. 

De Koninklijke Bond van Oranje Verenigingen (KBOV) maakte vorige week bekend dat Koningsdag dit jaar 'Woningsdag' zou zijn, daarvoor lanceerden ze de website Koningsdag Thuis. "Iedereen kan filmpjes insturen en laten zien hoe het met hem of haar is", vertelde Pieter Verhoeve, voorzitter van de Oranjebond al eerder. Optredens, spelletjes, muziek, digitale vlooienmarkten, er is op het platform ruimte voor allerlei activiteiten. 

Geen zin in of genoeg gestruind? Dan kan je ook de radio aanzetten onder het genot van een oranje tompouce. 100% NL is op Koningsdag in handen van bekende Nederlanders. Van Edsilia Rombley tot Jeroen van der Boom. Kan niet mis gaan toch? 

De oranje tompoucen zijn al in de maak. De oranje tompoucen zijn al in de maak.

Ook aan kinderen wordt gedacht tijdens deze vreemde Koningsdag. Ze kunnen nu natuurlijk niet hun energie kwijt op een springkussen op de vrijmarkt of een zakcentje verdienen met een liedje zingen.

Daar bedacht Qmusic een oplossing voor: een muzikale vrijmarkt. Kinderen kunnen zich opgeven voor een optreden op de radio. Na afloop kunnen ze met de digitale pet rond gaan in de Qmusic-app. 

Daarnaast mochten kinderen de afgelopen weken een tekening of brief insturen voor de koning. Deze brieven en tekeningen worden gebundeld en later overhandigd door Ali B, ambassadeur van dit project. 

15.00 - 16.00 uur

Ook ouderen zijn niet vergeten. Van 15.00 tot 16.00 uur wordt aan muzikanten en artiesten gevraagd om muziek te maken voor de ouderen. 

Jongeren voor ouderen: optreden op de stoep van verpleeghuis

Deze jongeren van Jongerenwerkorganisatie Pand 11 uit Rijssen geven een optreden voor hun oudere plaatsgenoten in verpleeghuis Eltheto.

Op gepaste afstand zullen zulke saamhorigheidconcerten gegeven worden in gemeenschappen voor ouderen, zoals verzorgings- en verpleegtehuizen. 

16.00 uur

Koningsdag wordt officieel afgesloten door koning Willem-Alexander met een Nationale Toost op de gezondheid van iedereen. 

Vanuit huis, op de gang of overloop, op het balkon of dakterras, in de voor- of achtertuin, waar je ook bent, aan iedereen wordt gevraagd om ook het glas te heffen. 

16.30 - 19.00 uur 

Dat de dag is afgesloten, betekent niet dat de dag voorbij is. Bitterballen, bordspellen en borrelen met vrienden kan nu niet. Online zijn er gelukkig voldoende mogelijkheden, zoals een Koningsdag quiz voor de royaltykenners onder ons. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Samen Koningsdag vieren op digitaal platform: 'Virtueel plein'

15.00 uur - laat 

Evenementen zijn afgelast, maar dat bekent niet dat de feestjes niet doorgaan. Online gaan kroegentochten en festivals gewoon door. 

Met bijvoorbeeld de uitzending van 538 Koningsdag met 17 artiesten van eigen bodem. Ook organiseren plaatselijke cafés en clubs livestreams. Bijvoorbeeld een silent disco in Amsterdam en een livefeestje in Groningen

Een Koningsdagfeest is niet compleet zonder kroegentocht. Daarom staken kroegen uit Utrecht, Leiden en Delft hun koppen bij één en organiseren zij een online kroegentocht met een "Prins Pils Pakket" met lokale biertjes.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Koningsdag wordt door corona Woningsdag

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore