Droom uiteengespat

Nét gestart met je bedrijf... en toen kwam corona: 'Ik ben blut'

24 april 2020 17:33 Aangepast: 24 april 2020 18:37
Nico zette een bedrijf op in tweedehands motoren. Beeld © Wendy Willems Fotografie

Na anderhalf jaar nadenken, durfde Nico Akkerman (42) eindelijk de stap te zetten. Hij gooide het roer drastisch om zodat hij zijn droom kon verwezenlijken: een bedrijf starten om oude motorfietsen een tweede leven te geven. Maar toen kwam corona en nu is het nog maar de vraag of zijn bedrijf de crisis overleeft.

Akkerman is niet de enige die dit jaar een onderneming begon. Meer dan 63.000 mensen deden dat volgens cijfers van de Kamer van Koophandel (KvK). Hoe het hen nu vergaat, weet de KvK niet, maar de verwachting is wel dat de effecten van de coronacrisis zichtbaar zijn in de cijfers van het tweede kwartaal. 

Akkerman voelt die effecten nu in ieder geval. Voor hem is het onzeker of zijn bedrijf Kavornik Revivals in Helmond kan blijven bestaan. Maar hij zet wel alles op alles, want dit bedrijf is zijn droom. Na een carrière van zeventien jaar in de jeugdzorg kreeg hij een burn-out. Dat zette hem aan het denken: wat wil ik met mijn leven en wat vind ik echt leuk?

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Cas moest zijn gloednieuwe restaurant al na één uur sluiten: 'De kortst geopende horecazaak ooit'

Op dat moment was hij in zijn vrije tijd al bezig met het opknappen van oude motoren. "Ze een tweede leven geven. Ik beheers zelf alle ambachten om dat te doen." Het letterlijk kunnen veranderen van het karakter van een motor, dat spreekt hem aan. En het gevoel dat bij motorrijden past. "Het gevoel van avontuur, vrijheid, je eigen pad kiezen. Met dat gevoel wilde ik me vereenzelvigen."

Knoop doorgehakt

Langzaamaan kreeg het idee om er zijn werk van te maken vorm. Halverwege 2019 hakte hij de knoop definitief door. "Ik had tijd nodig om dit te durven, want je denkt al snel dat je het niet kunt. Je hoort mensen zeggen: je bent een slimme jongen, je moet carrière maken en manager worden. Je gaat eerder voor zekerheid en veiligheid. Maar ik wilde gelukkig zijn en iets doen waar ik blij van word."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Hoe overleef je als starter financieel de coronacrisis?

Akkerman liet zich opleiden als motortechnicus en leerde lassen en spuiten. Hij investeerde zo'n 20.000 euro. Hij maakte een ondernemingsplan, een financiële analyse en verkende de markt. Op 1 maart 2020 schreef hij zich officieel in bij de KvK. "Het was een sprong in het diepe. Die is nu nog dieper. "

Want toen kwam het coronavirus naar Nederland. "De coronacrisis was een klap. Bij vlagen ben je verdrietig en denk je: dit was het dan blijkbaar. Maar op andere momenten word je strijdlustig. Ik wil niet 'dan maar stoppen'. Het tweede leven geldt niet alleen voor de motoren, dit is ook mijn tweede leven. Ik ga dat niet opgeven. Ik ga alles doen om dit te overleven."

Huur betalen

De motorbranche zat de afgelopen 4 jaar in de lift, vertelt Akkerman. Gebaseerd op die cijfers zou hij 5 à 10 motorfietsen moeten kunnen verkopen per maand. "Ik moet een omzet draaien van 110.000 euro per jaar." Hij verkocht er in april maar 1. En dus kan hij niet investeren in zijn bedrijf. "Ik sta stil. Ik ben blut." Wil hij volgende maand de huur kunnen betalen, dan moet hij minimaal 2 motorfietsen verkopen. En dan nog kan hij niet investeren. "Dan bloed je alsnog langzaam dood."

Hij hoopt erop dat hij nog iets verkoopt. "Anders moet ik lenen bij familie en vrienden om overeind te blijven. Mijn rationele gedachte is: als dit zo doorgaat, ga ik failliet. Mensen zitten financieel krap. Dan kan ik een mooi verhaal hebben, over een tweede leven, maar dan moet ik misschien een derde beginnen."

Joost nam op 1 januari een restaurant over. Joost nam op 1 januari een restaurant over.

Joost Hepkema (36) herkent de problemen van Nico. Op 1 januari 2020 nam hij restaurant De Rand van Havelte over in het Drentse Havelte. Dat was de kers op zijn carrièretaart, want hij werkt al sinds zijn twaalfde in de horeca en koestert al twaalf jaar de droom om een eigen zaak te hebben.

Een leeg terras

Dus toen de coronacrisis ervoor zorgde dat hij na twee maanden dicht moest, hakte dat erin. De dag na het nieuws ging hij naar het restaurant om alle stoelen op de tafels te zetten. "Dat was zwaar. Ik heb wat foto's gemaakt van het restaurant, de lege koelingen. Ik dacht: waar ben ik aan begonnen?"

Verdriet en angst overheersten. "Je hebt zo je best gedaan om iets op te starten met een leuk en goed team, en dan valt het helemaal in duigen. Ik pakte er een terrasstoel bij. Zo heb ik een kwartier naar het restaurant zitten kijken. Waar normaal leven bloeide en muziek klonk, zat ik er verbijsterd bij. In het begin onderschatte ik het nog: we gaan wel even een maand dicht. Nu zijn we 2,5 maand verder."

Het restaurant van Joost. Het restaurant van Joost.

Hepkema heeft 9 mensen in dienst die zo'n 6.000 euro per maand kosten. Hij betaalt hen van krediet van de bank, waardebonnen die hij verkoopt en van het al verdiende geld. Maar een echte buffer heeft hij niet opgebouwd. "Mijn verhuurders zijn coulant. Ik hoef in april en mei geen huur te betalen. Dat is waarom ik nog niet aan faillissement moet denken."

Zijn humeur wisselt per dag. "De ene dag denk ik: hup, schouders eronder en ben ik bezig met klusjes. De andere dag vraag ik me af hoe we eruit komen en heb ik er geen zin meer in." Toch is hij over het algemeen niet zo somber ingesteld. "Ik denk niet aan het slechtste scenario. Ik denk er nu over na hoe ik mijn restaurant kan inrichten als we weer open mogen, met die 1,5 meter afstand."

Thijs en Mike startte een mobiele frietkraam, die na twee weken dicht moest. Thijs en Mike startte een mobiele frietkraam, die na twee weken dicht moest.

Er zijn ook net gestarte ondernemers die wel door kunnen werken. Zo openden Thijs Hazekamp en Mike van der Wijk twee weken voor de corona-uitbraak een mobiele frietkraam in woongebied Oosterwold, tussen Almere en Zeewolde.

Dat idee werd geboren uit eigen behoefte: in de hele omgeving was geen frietkraam te bekennen. "Je moest een half uur rijden voor friet. Voor je terugkwam, was de friet koud", zegt Thijs. 

En dus liep het de eerste twee weken storm. De kraam was 2 dagen per week, 4 uur per dag open en zo'n 100 man per dag kwam friet halen. Dat konden Mike en Thijs niet aan: ze moesten al snel uitbreiden. Dus kochten ze een nieuwe, grotere kraam en kwam frietbakker Dave het team versterken. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

20 procent zzp'ers heeft buffer voor maar maximaal drie maanden

Tot alle horeca-gelegenheden moesten sluiten. "Dat was even schrikken", vertelt Thijs. "In één week tijd hadden we financiering gekregen, een nieuwe kraam gekocht en moesten we sluiten." Het drietal moet zo'n 1300 euro per maand verdienen om rond te kunnen komen, en dat getal stond nu ineens op 0. "Dat was een klap, je moet omzet draaien om die lasten te betalen."

Afhaalcafetaria

Gelukkig duurde de schrik niet lang. Er werd direct gebeld met de horecabond en het RIVM en al snel werd duidelijk dat de frietkraam weer open mocht als er maatregelen werden genomen. Zo werd de frietkraam een afhaalcafetaria, en kon De Frietboerderij na vijf weken sluiting weer open. Die vijf weken konden ze overbruggen dankzij hun startkapitaal en de eenmalige toelage van 4.000 euro van de overheid.

Nu komen zo'n 80 mensen langs en dus lijden ze nauwelijks verlies. "Mensen komen nu friet halen in plaats van dat ze een puntzakkie bij de kraam eten." Tegelijkertijd werkt het drietal aan een vaste friettent, die niet mobiel is. "Die bouwen we nu, en we hopen dat die over 4 maanden klaar is en dat we kunnen openen."

KvK: 'Effecten coronacrisis nauwelijks zichtbaar'

In totaal telt Nederland op 1 april 2020 volgens de Kamer van Koophandel iets meer dan twee miljoen ondernemingen. Dat is 1 procent meer dan op 1 januari 2020.

De KVK registreerde in het eerste kwartaal van 2020 174 starters en 350 startende fulltime zzp'ers minder dan in hetzelfde kwartaal vorig jaar, schrijft het bestuursorgaan op zijn website.

Ook het aantal stoppers is volgens de KVK vrijwel gelijk aan het jaar ervoor. In het eerste kwartaal van 2020 waren er bijna 36.000 stoppers. In de eerste maanden van 2020 waren dat er iets meer dan 35.000.

Faillissementen

Het aantal faillissementen steeg met 3 procent van 744 in het eerste kwartaal van 2019 naar 769 in het eerste kwartaal van dit jaar. Vooral bedrijven in de logistiek zijn getroffen. In de sector gezondheid daalde het aantal faillissementen juist. 

De effecten van de coronacrisis blijken daarmee niet of nauwelijks uit de cijfers over het eerste kwartaal, schrijft de KvK. Een kanttekening: de cijfers lopen tot en met 6 april omdat de KvK de cijfers enkel per maand registreert. Op 7 mei volgen de nieuwe cijfers.

Dat betekent niet dat de effecten er niet zijn. In het tweede kwartaal zullen de effecten duidelijker zichtbaar worden, verwacht de KvK. 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore