Uitspraak Hoge Raad

Geen verbod op zelfstandige chapters motorclub Bandidos

24 april 2020 12:37
Leden van motorclub Bandidos in Sittard. Beeld © Nederlandse Freelancers

Motorclub Bandidos blijft verboden in Nederland, maar kijk niet gek op als je alsnog een clublid over straat ziet rijden. De lokale chapters mogen namelijk blijven bestaan. Dat heeft de Hoge Raad vandaag bepaald.

Twee jaar geleden werd de Nederlandse tak van de motorclub al verboden, onder meer omdat de club geweld zou verheerlijken. Maar omdat het Openbaar Ministerie niet had gevraagd om een verbod van alle losse afdelingen, had het hof daar destijds geen oordeel over gegeven. 

De Hoge Raad stelt het hof met de uitspraak van vandaag in het gelijk. Tegen deze uitspraak is geen beroep meer mogelijk.

Zelfstandige verenigingen

Bandidos Motorcycle Club vestigde zich in 2014 in Nederland en heeft zogeheten chapters in verschillende steden zoals Sittard, Nijmegen en Utrecht.

"De chapters zijn zelfstandige informele verenigingen en hebben dus rechtspersoonlijkheid. Het gevolg hiervan is dat het verbod van BMC Holland zich niet uitstrekt tot de lokale Nederlandse chapters", staat in de uitspraak. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

No Surrender-oprichter Klaas Otto volgende week weer op vrije voeten

Het OM heeft de laatste jaren meerdere civiele rechtszaken tegen motorclubs aangespannen om ze verboden te krijgen. Er zijn zaken geweest tegen onder meer No Surrender, Hells Angels en Satudarah. De eerste zaak was tegen de Bandidos.

De motorclubs zijn tot nu toe volledig of gedeeltelijk verboden, maar enkele zaken lopen nog in beroep.

Hoe staat het met het verbieden van motorbendes?

Hells Angels: verboden door de rechtbank. Behandeling van hoger beroep tegen die uitspraak volgt in mei.

Bandidos: helemaal verboden door de rechtbank, daarna deels teruggedraaid door het gerechtshof. De Nederlandse afdeling van motorclub Bandidos blijft verboden, maar de lokale chapters mogen blijven bestaan.

Satudarah: helemaal verboden door de rechtbank. Ook het hoger beroep van de motorclub veranderde daar niets aan.

No Surrender: verboden door de rechtbank.

Catervarius: verboden door de rechtbank.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore