Corona-update, stel je vraag

Kan ik weer gewoon op bezoek bij oudere mensen?

25 april 2020 09:46 Aangepast: 25 april 2020 09:51

Premier Rutte zei in zijn persconferentie afgelopen week dat gezonde mensen boven de 70 weer 1 of 2 mensen thuis mogen ontvangen, hoe zit dat precies?

De 57ste vraag in deze serie komt van Sietske, Niek en Teije.

Tot dinsdag 21 april was het advies om helemaal niet bij zelfstandig wonende ouderen op bezoek te gaan. Dus ja, boodschappen voor de deur zetten mag, maar naar binnen gaan en een kopje koffie drinken, dat niet.

Eenzaamheid

Hierdoor dreigden veel ouderen weg te kwijnen van eenzaamheid. Of ze raakten ontregeld. Ouderenbond ANBO kreeg in het begin van de coronacrisis vooral praktische vragen op hun speciale telefoonlijn, maar dat verandert steeds meer in vragen over dit sociaal isolement. "Eenzaamheid is een groot probleem", zegt Bernadet Naber van de ANBO.

De ouderenbond adviseerde het kabinet dan ook om beperkt bezoek aan ouderen die gewoon gezond zijn, toe te staan. "Het is al een wereld van verschil als een buurvrouw of een familielid even een kopje koffie kan komen drinken", zegt Naber.

Gratis online muzieklessen voor ouderen

Er zijn allerlei initiatieven om te voorkomen dat ouderen eenzaam raken, zoals deze.

Het advies werd overgenomen en sinds dinsdag is de regel dat je bij zelfstandig wonende ouderen één of twee vaste personen aan kunt wijzen die de oudere met enige regelmaat bezoeken. Mits de oudere gezond is en de persoon die op bezoek gaat ook.

Ga niet kussen

Naber zegt dat ze hier heel veel positieve reacties op kreeg. "Mensen zijn blij. Ze kunnen eindelijk weer even iemand zien. Tuurlijk is het fijn als een zoon of dochter de boodschappen voor de deur zet, maar het is zo belangrijk als ze een praatje kunnen maken."

Ze wijst er wel op dat de bezoekers heel strikt de RIVM-maatregelen in acht moeten blijven nemen. "Ga elkaar niet kussen of knuffelen, hou anderhalve meter afstand en was je handen heel goed." Extra maatregelen zijn niet nodig, zegt ook het RIVM.

Pas op met kinderen

Oudere kinderen (vanaf een jaar of 12) kunnen volgens Naber prima op bezoek komen bij opa of oma. "Zolang ze de maatregelen maar begrijpen en niet direct hun grootouders om de nek vliegen." Dat ouderen moeten kiezen wie er op bezoek komt, ziet Naber niet als een probleem. "Kies iemand die vaker kan langskomen. Dat hoeft niet per se familie te zijn, maar ook een buurvrouw."

Voor ouderen die ziek zijn of in een verzorgingshuis wonen, blijven de strikte regels van kracht. Zij mogen geen bezoek ontvangen. Naber zegt dat het voor hen heel belangrijk is om zoveel mogelijk via andere kanalen contact te kunnen houden met familie, zoals videobellen.

Ton (82) kan zijn Sjaan na weken weer zien, via de smartphone

Deze video laat zien hoe belangrijk contact met geliefden is voor ouderen.

Diverse organisaties, waaronder de ANBO, maar ook de Luisterlijn, het Rode Kruis, en KBO PCOB/NOOM hebben hulplijnen ingericht die bereikbaar zijn voor een hulpvraag of een luisterend oor voor ouderen en andere kwetsbare groepen.

RTL Nieuws corona-update

Antwoord op coronavragen

Hier lees je alle vragen en antwoorden terug van antwoorden op vragen van bezoekers over corona.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore