Enkelband en huisarrest

No Surrender-oprichter Klaas Otto volgende week weer op vrije voeten

24 april 2020 10:42
No Surrender-oprichter Klaas Otto Beeld © ANP

Oprichter Klaas Otto van motorclub No Surrender mag vrijdag 1 mei de gevangenis verlaten. Dat heeft het gerechtshof in Den Bosch vandaag bepaald. Aan de vrijlating van Otto zijn wel voorwaarden verbonden. Zo moet hij verplicht een enkelband dragen en krijgt hij huisarrest.

De 52-jarige Otto zat een celstraf van zes jaar uit wegens afpersing, zware mishandeling en het witwassen van 1,3 miljoen euro. Otto ging daartegen in hoger beroep en heeft inmiddels drie jaar en vier maanden in voorarrest gezeten.

Slechte gezondheid

Zonder hoger beroep zou hij al bijna in aanmerking komen voor voorwaardelijke invrijheidstelling na tweederde van zijn straf. Ook is het nog onduidelijk wanneer het strafproces wordt afgerond. Het hof oordeelde daarnaast dat hij door zijn leeftijd en slechte gezondheid in een risicogroep valt voor het coronavirus. "Al met al zwaarwegende persoonlijke belangen voor zijn vrijheid."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Na Hells Angels en Bandidos nu ook No Surrender verboden

In de strafzaak tegen Otto moeten nog getuigen worden gehoord. Door de maatregelen rondom het coronavirus gaan die verhoren niet door. Dat is één van de redenen waarom het proces zo lang duurt.

Geen eerlijk proces

De oprichter van de motorclub had vorige week nog gevraagd om voormalig hoofdofficier van justitie Charles van der Voort en vier officieren van het parket Zeeland-West-Brabant te horen. In de ogen van Otto intimideerden politie en justitie getuigen, en logen hen voor om beschuldigende verklaringen te krijgen over de verdachte. Het hof buigt later in het proces het hoofd over de vraag of Otto een eerlijk proces heeft gekregen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

No Surrender-oprichter Klaas Otto krijgt zes jaar celstraf

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore