Ga naar de inhoud
'Begint aan mij te vreten'

Latifa's dochtertje van anderhalf zit vast in Marokko

Latifa en haar dochter Beeld © Eigen foto

Van de krap 3000 Nederlanders die vast zitten in Marokko, is Oumaima van anderhalf misschien wel de jongste. Moeder Latifa zit in Nederland en kan haar dochter niet ophalen.

"Het begint wel aan mij te vreten", zegt Latifa Zayoun tegen RTL Nieuws. "Het is al een moeilijke tijd waarin we leven. Je wil dan al je geliefden om je heen hebben."

Een meisje van anderhalf komt niet zomaar zonder moeder in Marokko terecht. Dat ging zo: nadat Oumaima werd geboren, verliet haar vader het gezin. Moeder Latifa bleef achter met vier kinderen: van zeven, vijf en één jaar oud, plus de pasgeboren Oumaima. Dat was niet te doen en Latifa had in Nederland geen familie om op terug te vallen.

Kamerleden:
Lees ook:
Kamerleden: 'Koning inzetten om Nederlanders uit Marokko terug te krijgen'

In Marokko was die familie er wel. Vorig jaar september werd de kleine Oumaima naar opa en oma gebracht, zodat Latifa haar gezinsleven in Nederland weer op de rit kon krijgen.

Dat lukte. Maar doordat Marokko in maart op slot ging, zjin Oumaima en haar moeder nog langer gescheiden. Hoe lang? Dat weet niemand. "Je merkt dat de kinderen haar missen," zegt Latifa. "Haar spullen liggen nog thuis, haar speelgoed, haar babybedje, alles ligt er nog."

'Ziet haar groeien'

Oumaima komt bij haar grootouders niets tekort, verzekert Latifa, "behalve haar moeder." Ze heeft haar dochtertje sinds december niet meer in het echt gezien, alleen via FaceTime. "Ik heb heel wat van haar babytijd gemist. Je ziet haar groeien. Je wil haar natuurlijk aanraken, je wil haar knuffelen."

Latifa was van plan om haar dochter in de meivakantie weer op te halen. "Hiervoor had ik iets van: het is nog geen meivakantie, dus dan heb je nog hoop. Maar nu is die meivakantie gekomen en wil ik mijn dochter ophalen. Alleen hoe? En wanneer?"

Christiaan
Lees ook:
Christiaan (45) laat zich injecteren met 'hoopvol' coronavaccin

'Het duurt gewoon veel te lang'

Halima Sakkal uit Eindhoven zit al zeven weken vast in Marokko. "Dat duurt nu wel een beetje lang omdat wij niet op zo'n verblijf hebben gerekend", zegt ze tegen RTL Nieuws.

Net als zo'n 3000 andere Nederlanders krijt Halima maar geen toestemming om te vertrekken. Ze hebben dagelijks contact met het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken en de ambassade, "maar het enige antwoord dat we al zeven weken krijgen is: 'we zijn ermee bezig', maar het duurt nu gewoon veel te lang."

"Het begint ook zijn tol te eisen," zegt Halima. "Er zijn genoeg mensen die hun onderdak kwijtraken, van wie het geld op is, die ziek zijn, gescheiden zijn van hun families. Die willen ook heel graag naar huis."

Halima hoopt dat Nederland zich wat meer inzet om ze op te halen. "We hadden gehoopt voor de ramadan thuis te zijn." Voorlopig staat Halima nog in Marokko, naast een vijgenboom van opa. "De vijgen zijn nog niet rijp. Dat duurt nog wel even. Ik hoop dat we tegen die tijd weer terug zijn."

300 Nederlanders in Peru komen terug naar Nederland

01:13
Ze zijn door de Nederlandse ambassade in het land op een vliegtuig gezet samen met andere Europeanen die via Nederland naar huis gaan.

Voorlopig kan Latifa niet veel anders doen dan afwachten. Haar dochter is te klein om zelfstandig te reizen en staat ook niet op de lijst van de ongeveer 3000 gestrande Nederlanders. Latifa volgt het nieuws op Facebook, vooral via de pagina van Buitenlandse Zaken.

Of de Nederlandse koning nu moet bellen met de Marokkaanse koning? "Ja, dat is een goed plan", zegt Latifa, "maar dat had hij ook wel eerder kunnen doen."