Twitteren naar Kamerleden

Studenten willen oplossing voor gemiste inkomsten door coronacrisis

23 april 2020 17:37 Aangepast: 23 april 2020 17:39
Studenten in een collegezaal (archieffoto) Beeld © ANP

Studenten sturen op Twitter massaal berichten naar Kamerleden. Met hun actie willen de studenten wijzen op de zorgwekkende financiële situatie waarin ze zitten door de coronacrisis. "Veel studenten staat het water aan de lippen. Ze hebben al twee maanden geen werk en inkomsten meer."

Een student mist nu gemiddeld 500 tot 600 euro per maand, dat is vaak de helft van hun inkomen. In theorie geldt de compensatieregeling voor iedereen, maar in de praktijk vallen veel flexwerkers, waaronder een groot aantal studenten, buiten de boot. Studentenbonden stellen dat geld wat werkgevers compenseert niet bij de studenten terechtkomt. 

Geen inkomen, wel huur

Een andere veel gehoorde klacht is dat studenten en andere flexwerkers in veel gevallen aan de kant gezet worden. Ze worden vaak niet meer ingeroosterd of zelfs ontslagen. Daarnaast wordt studenten gevraagd of ze vakantie-uren willen opnemen of krijgen ze te horen dat ze ook extra kunnen lenen.

De studenten zelf twitteren naar de Kamerleden dat ze bijvoorbeeld al weken zonder inkomen zitten, maar dat de huurbaas wel geld wil zien.

Minister Wouter Koolmees, van Sociale Zaken en Werkgelegenheid toegezegd om naar een oplossing te kijken. Bas van Weegberg van FNV Young & United vindt dat die oplossing lang op zich laat wachten. 

"Het is inmiddels ruim een maand geleden dat bedrijven en vaste medewerkers meer duidelijkheid kregen over compensatie. Flexwerkers, onder wie bovengemiddeld veel studenten, zitten nog altijd in onzekerheid", zegt Van Weegberg.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Flexwerkers financieel kwetsbaar: een derde heeft amper spaargeld

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore