Ooggetuigen

Poging tot in brand steken zendmasten Zeeland en Brabant

23 april 2020 15:23 Aangepast: 23 april 2020 19:44
Zendmast, archiefbeeld Beeld © ANP

Op tenminste twee plekken in Nederland is vandaag mogelijk geprobeerd om zendmasten in brand te steken. Het gaat om masten in Vlissingen en Uden.

De Zeeuwse brandweer rukte afgelopen nacht rond 01.15 uur uit voor een brand bij een zendmast naast een parkeerterrein. De schade aan de mast is aanzienlijk, meldt de politie. Vermoedelijk is de brand aangestoken.

In het Brabantse Uden werd vanmiddag volgens de brandweer een stapel papier bij een zendmast in brand gestoken. Brabants Dagblad meldt dat ooggetuigen een paar kinderen zagen wegrennen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Vodafone-topman reageert op complottheorie 5G en corona

Verspreid door Nederland zijn zendmasten de laatste tijd vaker mikpunt van vernieling en brandstichting. Minister Ferd Grapperhaus van Justitie noemde dit eerder 'levensgevaarlijk'. "Het is aanval op onze hulpdiensten en daarmee onze samenleving", zei hij begin deze maand.

Complottheorieën 

Of er iemand of een organisatie achter de serie branden zit is onduidelijk. Er bestaat een vermoeden dat ze verband houden met complottheorieën die online worden verspreid over het nieuwe 5G-netwerk.

Is 5G-straling schadelijk voor je gezondheid?

De branden bij zendmasten lijken verband te houden met de zorgen over de komst van het 5G-netwerk.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore