Onderzoek

Christiaan (45) laat zich injecteren met 'hoopvol' coronavaccin

23 april 2020 17:19 Aangepast: 23 november 2020 08:48
Christiaan Monden Beeld © Privéfoto

Wereldwijd zijn wetenschappers en farmaceuten druk bezig om een vaccin te vinden tegen het coronavirus. Christiaan Monden (45) is proefpersoon in een hoopvolle poging van de Universiteit van Oxford. Hij verwacht volgende week de injectie met het vaccin te krijgen.

Monden besloot zich aan te melden naar aanleiding van een tweet van de Oxford-vaccingroep. "Zij plaatsen wel vaker oproepjes op Twitter. Dit keer stond erin dat ze op zoek waren naar mensen om een coronavaccin op te testen", vertelt hij tegen RTL Nieuws.

Gezond

Hij hoefde er niet lang over na te denken. "Ik dacht: ze hebben mensen nodig en ik ben gezond. Ik ben ook bloeddonor en vind het niet eng om geprikt te worden. Ik heb vroeger als student ook weleens aan medische onderzoeken meegedaan."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Waarom duurt het ontwikkelen van een vaccin zo lang?

Hoewel hij de onderzoekers niet persoonlijk kent, zijn het wel zijn indirecte collega’s. Monden is namelijk zelf hoogleraar sociologie en demografie aan de Universiteit van Oxford. "Ik ken het werk van die groep mensen. Ik heb er vertrouwen in dat ze weten wat ze doen."

Vaccin van Oxford

Het vaccin van de universiteit is gemaakt van een verzwakte versie van een verkoudheidsvirus dat onder chimpansees voorkomt. Na succesvolle dierproeven willen de onderzoekers vanaf volgende week de eerste 510 proefpersonen gaan vaccineren. De vrijwilligers zijn tussen de 18 en 55 jaar, later wordt ook getest in andere leeftijdscategorieën.

Het is het eerste Europese project dat proefpersonen mag gaan injecteren, in China en de Verenigde Staten is dit al eerder gebeurd. Hoewel het onderzoek nog bezig is, worden nu al in totaal 1 miljoen doses van het vaccin van de universiteit geproduceerd op zeven verschillende plekken.

Een hoogleraar van de universiteit die meewerkt aan het onderzoek zei eerder deze maand dat de kans ongeveer 80 procent is dat er in september al een werkend vaccin is.

Nadat Monden zich had aangemeld kreeg hij een vragenlijst toegestuurd. "Het was een standaardlijst met een enkele simpele vragen. Maar er werd bijvoorbeeld ook gevraagd of ik en mijn huisgenoten onderliggende gezondheidsproblemen hebben. Je moest een soort medische geschiedenis invullen."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Nieuwe stap in race om vaccin: eerste mensen getest

Op basis van de vragenlijst werd Monden vorige week uitgenodigd voor een uitgebreide screening. Het medische onderzoek duurde ongeveer 2,5 uur. "Ik moest bloed en urine afgeven en er werd naar mijn hart en longen gekeken. Verder werden er nog wat extra vragen gesteld."

Risico's

Het injecteren van het vaccin is niet zonder risico's, weet Monden. Naast onschuldige bijwerkingen als spierpijn of griepklachten, die altijd kunnen optreden bij het injecteren van een vaccin, zijn er ook serieuzere risico's. Zo kun je bijvoorbeeld allergisch zijn voor het vaccin.

Ook hebben de onderzoekers hem gewaarschuwd dat er een mogelijkheid bestaat dat zijn klachten erger kunnen zijn wanneer hij na de vaccinatie toch besmet zou raken met het coronavirus. "Dat je het dan zwaarder krijgt dan wanneer je niet geïnjecteerd zou zijn met het vaccin."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Zorgmedewerkers mogelijk beter beschermd tegen coronavirus na tbc-vaccin

Volgens Monden is die kans echter klein. "De onderzoekers zeggen dat dit scenario heel onwaarschijnlijk is. Die conclusie trekken ze uit dierproeven die al eerder zijn gedaan. Maar medische onderzoeken zijn nooit zonder risico. Als je dat risico niet wilt nemen, moet je niet meedoen. Ik heb altijd mazzel met mijn gezondheid gehad."

Telefoontje

Monden verwacht volgende week een telefoontje te krijgen dat hij naar de medische campus moet komen om het vaccin te laten injecteren. Daarna moet hij even blijven om te kijken of hij geen allergische reactie krijgt en mag hij weer naar huis.

"Ik weet niet of ik in de groep zit die het vaccin krijgt toegediend of in de controlegroep zit die een vaccin tegen meningokokken krijgt toegediend. Dat vertellen ze niet, omdat ze zo de bijwerkingen goed kunnen vergelijken."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Waarom is het 'goed' dat gezonde mensen het coronavirus krijgen?

Hoe vaak hij daarna moet terugkomen voor controle, hangt ook af van in welke groep hij geplaatst wordt. "Er is een groep die vaker terug moet komen om bloed te laten prikken en te laten checken of er antistoffen worden aangemaakt. Ik hoop dat ik in die groep zit, want dan mag ik ook wat vaker de deur uit. Dit is wel een goed excuus", lacht hij.

'Hoopvol'

Anke Huckriede, hoogleraar vaccinologie aan de Rijksuniversiteit Groningen, noemt het onderzoek van de Universiteit van Oxford 'hoopvol'. "Ze zijn daar al een heel eind en er zijn enorme hoeveelheden geld mee gemoeid. Onlangs hebben ze nog 20 miljoen pond gekregen om het onderzoek te bespoedigen. En ze zijn de productiecapaciteiten al aan het opschalen."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Vaccin-expert VS: ontslagen om afraden 'coronamedicijn' Trump

Volgens de hoogleraar gaat het om een vaccintype dat nog niet eerder op de markt is gebracht. "Er zijn wel al klinische proeven uitgevoerd met dit type vaccin voor een aantal andere infectieziekten. Daarin is bewezen dat het type vaccin werkte, maar of dat ook in dit geval zo is, kan niemand voorspellen."

Ook zit er nog een addertje onder het gras. "Omdat het om een nieuw vaccintype gaat, moet er eerst nog uitgebreid worden gekeken hoe het precies werkt en of het wel 100 procent veilig is."

In de herfst

Of de universiteit de deadline van de herfst gaat halen, durft Huckriede niet te zeggen. "Dat moet nog maar blijken, of dat ook echt gaat lukken. En een miljoen vaccins in september is bij lange na niet toereikend om de hele Engelse bevolking te inenten. Maar het zou wel geweldig zijn om het vaccin bijvoorbeeld eerst aan ouderen en zorgmedewerkers te kunnen geven."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

WHO: zeventig coronavaccins in de maak

Dat er op dit moment zoveel bedrijven aan een coronavaccin werken, vindt Huckriede hoopgevend. "Meerdere kandidaten hebben is alleen maar goed, want er gaan vaccins afvallen omdat ze niet werken of niet veilig zijn."

Het zou kunnen dat er uiteindelijk meerdere vaccins succesvol zijn. "Dat is niet erg, want dan hoeft er geen groot beroep op één productiefaciliteit te zijn. En het kan ook nog dat een vaccin in een bepaalde leeftijdscategorie beter werkt, bijvoorbeeld voor ouderen."

Zo jaagt de wereld op een coronavaccin

Verspreid over de wereld werken mensen in een race tegen de klok om het reddende vaccin te maken.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore