Coronavirus

Slob: basisscholen moeten 11 mei allemaal open

23 april 2020 14:21 Aangepast: 23 april 2020 16:18
Een leeg klaslokaal op een basisschool in Rijswijk. Beeld © ANP

Alle basisscholen moeten op 11 mei de deuren weer opendoen, zegt minister Slob van Onderwijs. Daarmee gaat hij in tegen de wens van tientallen basisscholen. Die willen dicht blijven omdat ze vinden dat ze te weinig tijd hebben om orde op zaken te stellen.

Scholen die worstelen met het hervatten van de lessen, kunnen volgens Slob aankloppen bij de landelijke koepel van schoolbesturen en bij het ministerie van Onderwijs.

Eerder had onder meer het bestuur van de dertien Sint Josephscholen in Nijmegen de ouders in een brief laten weten dat ze later zouden horen wanneer de scholen weer opengaan, maar dat 11 mei te vroeg was. Het bestuur heeft nog veel vragen, zoals wat precies de voorwaarden zijn waaronder de scholen weer open kunnen en wat dat in de praktijk betekent.

Veilig en werkbaar

Ook heeft het bestuur nog geen antwoord op de vraag hoe op 'een veilige en werkbare manier' onderwijs en opvang georganiseerd moeten worden. De leerlingen krijgen daarom voorlopig nog thuisonderwijs.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Verdeelde reacties ouders op heropening basisscholen: 'Ik heb veel twijfels'

De scholenkoepel Stichting Christelijk Onderwijs Haaglanden (SCOH) had de scholen uiterlijk een week later willen openen, maar kon nog geen exacte datum noemen. De koepel vroeg begrip voor leerkrachten die niet voor de klas kunnen staan omdat ze ziek zijn of in een risicogroep vallen. Omdat de situatie op elke school anders is, had de koepel hen allemaal ruimte willen geven om later op te starten.

13 mei

Leerlingen van scholen van de Rotterdamse Vereniging van Katholiek Onderwijs (RVKO) zouden pas op 13 mei weer naar school kunnen, zodat de scholen 'genoeg tijd en ruimte hebben om orde op zaken te stellen'. De minister zet door dat plan dus een streep: 11 mei moeten de scholen open.

Op deze basisschool wordt weer lesgegeven: maximaal drie kinderen tegelijk

Lesgeven in blokken en aan maximaal drie kinderen tegelijk. Zo doen ze het sinds een paar weken op basisschool 't Talent in Schijndel.

Gebruik jij de RTL Nieuws-app al?

Ja? Daar zijn we blij mee! Nog niet? Download ‘m hier voor Android en iOS.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore