Nieuwe maatregelen

Zorgen bij ouders over heropening opvang: 'Hoe zet ik een peuter af bij de poort?'

23 april 2020 15:29 Aangepast: 04 mei 2020 10:56
Beeld © ANP

De basisscholen en kinderopvang mogen vanaf 11 mei weer open. De reacties bij de ouders zijn gemengd, helemaal bij ouders van jonge kinderen. Zij maken zich vooral zorgen over het halen en brengen. "Ik ga altijd mee de klas in, dat kan nu niet."

"Sinds november gaat mijn dochter vier ochtenden naar de peuterspeelzaal", vertelt Kristel van Osenbruggen. Ze vraagt zich af hoe ze haar dochter na 11 mei bij de poort moet af zetten. "Ze is nog zo jong en best huilerig bij het afscheid nemen."

Voorheen liep Kristel mee de klas in, bleef ze even en ging ze daarna weg. "Dat kan nu niet meer." Het is voor haar een reden haar kind voorlopig nog niet naar de peuterspeelzaal te brengen. "Terwijl ik wel aan mijn dochter merk dat ze met andere kinderen wil spelen." 

Kristel en haar dochter. Kristel en haar dochter.

Anders dan normaal

Op ons Facebookbericht over de opening van de opvang en de scholen kwamen meer dan duizend reacties. Want door de aanvullende gezondheidsmaatregelen gaat het net wat anders dan normaal.

Zo mag je je kind brengen en halen tot aan de deur. Het afscheid moet kort zijn en de kinderen worden gebracht door één persoon.

Vaste rituelen

Met rituelen, zoals even meegaan de klas in, dan zwaaien en weggaan, creëer je voorspelbaarheid en dat is goed voor het afscheid. Hoe moet dat nu, als je je kind maar tot aan de deur mag brengen?

"Het is de kunst de rituelen nog steeds te doen, maar tot aan de plek waar je mag komen", zegt pedagoog Krista Okma. Elke opvang en school bepaalt zijn eigen beleid. Bij de een lever je de kinderen af bij de poort van het schoolplein, bij de ander bij de voordeur van de school of de deur van de klas.

Nieuwe structuur

Okma adviseert de voorspelbaarheid naar voren te schuiven. "Het boekje dat je eerst in de klas las, kun je nu thuis lezen voordat je weggaat. Neem daar alle rust en tijd voor. Heb de volledige aandacht bij je kind voor het naar school gaat."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Onderwijsadvies: kinderen hele dag naar school, ouders niet welkom

Als je kind zich de (nieuwe) structuur eigen maakt, dus het boekje lezen, liedje zingen, afscheid nemen bij de poort. Dan is het moment van afscheid nemen naar voren geschoven, maar weet het kind nog steeds waar het aan toe is.

Positieve beleving vasthouden

"Besteed bij het ophalen aandacht aan de leuke dingen die ze hebben gedaan, zoals die tekening die je kind heeft gemaakt", adviseert Okma. "Zo houd je de positieve beleving van de opvang- of schooldag vast."

Het is volgens Okma juist belangrijk dat kinderen weer de structuur van het normale leven na 11 mei op kunnen pakken. "Kijk naar wat je kind nodig heeft. Met een goede begeleiding van de behoeftes en emoties, kan het ondanks de nieuwe maatregelen gewoon naar school."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Verdeelde reacties ouders op heropening basisscholen: 'Ik heb veel twijfels'

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore