Ga naar de inhoud
Corona-update, stel je vraag

Kan het coronavirus via de airco worden verspreid?

Het is warm, dus beginnen de airco's weer te loeien. Maar is dat wel veilig nu? Thierry, Jylio, Gwenny en Annette willen weten: kan het coronavirus zich verspreiden via een luchtverversingssysteem of airco?

Online zijn op deze vraag verschillende antwoorden te vinden. Zo schrijft het Bravisziekenhuis op zijn website dat het virus niet via de airco kan worden verspreid, omdat airco's gesloten systemen zijn.

Bus in Hunan

Maar Trouw schreef begin maart op de website over een bus in de Chinese provincie Hunan waarin iemand meerdere mensen had besmet. In de bus was airconditioning, schreven onderzoekers in een medisch vakblad, waardoor luchtstromingen ontstaan 'die de uitgeproeste waterdruppeltjes met virus veel verder dragen dan mogelijk werd geacht'.

Volgens viroloog Louis Kroes van het LUMC is airconditioning inderdaad gunstig voor het virus, en dus ongunstig voor ons. Er zijn, zo legt hij uit, drie factoren die van invloed zijn op hoe goed een virus zich verspreidt: luchtvochtigheid, temperatuur en luchtstromen.

Grotere afstand

"Airconditioning verlaagt de luchtvochtigheid, waardoor de druppeltjes waar het virus in zit sneller verdampen. Daardoor worden ze lichter en hebben ze een grotere draagwijdte. Met andere woorden: bij een lagere luchtvochtigheid kan het virus een grotere afstand afleggen." Hoeveel groter die afstand is, is niet duidelijk.

En niet alleen de luchtvochtigheid, ook de temperatuur wordt door airconditioning vaak lager. "In globale zin kunnen we zeggen dat een lagere temperatuur ervoor zorgt dat het virus makkelijker kan worden overgedragen." Dat is 'geen daverende verrassing', zegt Kroes. Iedereen weet dat in de zomer ook minder mensen besmet worden met een griep- of verkoudheidsvirus dan in de winter.

Waarom
Lees ook:
Waarom niet op bezoek bij opa en oma als kinderen het virus nauwelijks verspreiden?

Luchtcirculatie

Dan is er nog één factor over die van invloed is op de verspreiding van virussen: de luchtcirculatie. Die kan juist positief voor ons uitpakken, want hoe meer luchtstromen er zijn, hoe meer de druppeltjeswolken verstoord worden. "Vergelijk het met tabaksrook. Als je binnen bent, waar geen luchtstromen zijn, dan heb je er veel meer last van als iemand anders rookt dan als jullie buiten staan, in de wind."

Met andere woorden: de luchtstromen door airconditioning kunnen de verspreiding van het virus beperken. Maar ze kunnen door de richting daarvan in sommige voertuigen ook nadelige effecten hebben, voegt Kroes daaraan toe. "Dat is dus misschien bij die bus gebeurd."

Naar buiten

Omdat in elk geval de luchtvochtigheid en temperatuur die veroorzaakt worden door een airco door het coronavirus ongunstig zijn voor mensen, adviseert Kroes om de airco niet aan te zetten. En een ander advies: ga naar buiten. "Dat mensen in de zomer weinig last hebben van griep- of verkoudheidsvirussen, zegt iets. Buiten houden we over het algemeen meer afstand van elkaar en is de kans op overdracht in de zomer door het weer veel kleiner. Ik hoop van harte dat het ook zo werkt met het coronavirus."