Coronamaatregelen

Boa's Rotterdam eisen wapenstok en pepperspray: 'Nu urgenter dan ooit'

23 april 2020 12:13 Aangepast: 23 april 2020 16:33
Boa's kijken of de coronamaatregelen worden nageleefd in Rotterdam. Beeld © ANP

Rotterdamse boa's (buitengewoon opsporingsambtenaren) willen wapenstokken en pepperspray. Als ze die niet krijgen, gaan ze actievoeren. Dat ultimatum stellen ze nadat op eerste paasdag vijf boa's gewond waren geraakt toen ze een groep aanspraken op samenscholing.

De boa's geven burgemeester Aboutaleb zeven dagen de tijd om minister Grapperhaus van Justitie te vragen hen uit te rusten met 'verdedigingsmiddelen'.

Coronamaatregelen handhaven

Volgens hen hebben boa's steeds vaker te maken met agressie en geweld, zeker nu ze de coronamaatregelen moeten handhaven. Omdat ze geen middelen hebben om zichzelf te verdedigen, zou het eerder escaleren. "De boa's hebben namelijk per definitie te maken met groepen en moeten forse boetes opleggen." Ze noemen de verdedigingsmiddelen 'met het belang van de volksgezondheid nu urgenter dan ooit'.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Drie verdachten vast na mishandeling boa's in Rotterdam

Maar volgens Aboutaleb zijn wapenstokken en pepperspray geen verdedigingsmiddelen, maar 'aanvalswapens'. In reactie op het ultimatum zei hij: "Verkeerde timing, verkeerde boodschap en verkeerd signaal." Ook de minister is zeer terughoudend met het toekennen van geweldsmiddelen, zei hij daarbij.

Onderzoek afwachten

Hij wil wel dat er een betere samenwerking komt tussen de boa's en de politie, die wel geweldsmiddelen tot haar beschikking heeft. De wethouder die over handhaving gaat, Wijbenga, wil eerst een onderzoek naar het incident met pasen afwachten.

Dit is waarom we niet precies weten hoe dodelijk corona is

De meeste mensen die corona hebben, worden gewoon weer beter. Een deel overlijdt. Hoe groot die kans is op overlijden? Dat ligt iets ingewikkelder dan je misschien zou denken.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore