Coronacrisis

Oproep aan kabinet: regel opvang voor vluchtelingenkinderen Griekenland

23 april 2020 07:46
Een bootvluchteling op Lesbos. Beeld © ANP

(Oud)-politici als Job Cohen, Ed Nijpels, Jan Terlouw, maar ook wetenschappers, artsen en hulporganisaties pleiten voor een evacuatie van alleenstaande vluchtelingenkinderen naar Nederland. "Als het coronavirus toeslaat in de kampen, kan zich een ramp voltrekken."

In een gezamenlijke verklaring doen vandaag meer dan 100 mensen, waaronder prominenten, hulporganisaties, wetenschappers, artsen, vertegenwoordigers van kerken en moskeeën en gemeenten een oproep aan het kabinet (pdf) om vluchtelingenkinderen zonder familie op te nemen.

Ze vrezen voor een ramp van ongekende grootte als het coronavirus de overvolle vluchtenlingenkampen in Griekenland bereikt. "Er is geen sanitair, er is niet genoeg water, er is niet genoeg zeep."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Griekse opvangkampen tikkende tijdbom: 'Dit wordt een catastrofe'

Elf landen, waaronder Duitsland, Luxemburg en Frankrijk hebben toegezegd de verantwoordelijkheid voor 1600 kinderen op zich te nemen. In de kampen zitten 2500 vluchtelingenkinderen. Nederland heeft nog niks toegezegd.

'Strijk de hand over uw hart'

"Griekenland heeft niet alleen een coronaprobleem, ook een enorm vluchtelingenprobleem. In de kampen zitten ook kinderen zonder ouders", zegt Jan Terlouw, oud-partijleider, minister en vicepremier D66, in een videoboodschap. "Nu vraagt Griekenland om hulp, om de kinderen te evacueren en te verdelen over Europese landen."

"We zijn een van de welvarendste, rijkste, best georganiseerde landen van Europa. Daarom roep ik de regering op: strijk de hand over uw hart en vang deze kinderen op", vervolgt Terlouw in zijn video.

Gemeente bereid

VluchtelingenWerk Nederland, Stichting Vluchteling en Defence for Children, de aanjagers van oproep, vragen het kabinet met klem het voorbeeld van de andere EU-lidstaten te volgen en de kinderen zonder familie op te vangen.

Er zijn al veel gemeenten die zeggen dat de kinderen bij hen terecht kunnen. Onder andere de gemeenten Rhenen, Harderwijk, Amsterdam, Leiden en Utrecht zijn bereid opvang te regelen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Griekenland weigert asielaanvragen en roept noodsituatie uit aan de grens

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore