Brand natuurgebied

Vandaag besluit over Herkenbosch, bluswerkzaamheden gaan door

23 april 2020 04:19 Aangepast: 23 april 2020 11:22
Bluswerkzaamheden in Herkenbosch. Beeld © ANP

De 4200 inwoners van het Limburgse dorp Herkenbosch die moesten worden geëvacueerd wegens een grote natuurbrand, krijgen vandaag te horen of ze weer naar huis mogen. Rond het middaguur wordt een besluit genomen.

Wegens de branden in de buurt waren gisteren de concentraties koolmonoxide in de lucht boven het dorp te hoog, zei burgemeester Monique de Boer-Beerta van Roerdalen. Daarom mochten de bewoners van Herkenbosch nog niet naar huis. Wel mochten ze bij uitzonderingen even kort naar hun woning. 

Koolmonoxide

Hulpdiensten besloten dinsdag heel Herkenbosch te ontruimen omdat er door de grote bosbrand in het Nationaal Park De Meinweg langere tijd te veel rook en daarmee koolmonoxide over het dorp lag. In de nacht van dinsdag op woensdag vertrokken de inwoners naar een veilig onderkomen, meestal bij familie. Zo'n 155 mensen werden opgevangen in sporthallen in naburige dorpen.

Bij afwezigheid van de inwoners werden de woningen bewaakt door politieagenten om mogelijke inbraken te voorkomen. 

Gisteravond en vannacht gingen de bluswerkzaamheden door, en naar verwachting zal de brand ook vanmorgen nog moeten worden bestreden. Rond het middaguur zullen de inwoners dus horen of ze naar huis mogen, of dat ze nog even elders moeten verblijven. 

Hulp van luchtmacht

Het vuur leek gisteren redelijk onder controle, maar laaide in de middag door de wind weer op. De brandweer krijgt bij het blussen hulp van vier Chinooks van de luchtmacht. De helikopters worden ingezet om de randen van de branden nat te maken, zodat het vuur zich niet verder kan uitbreiden. Ook worden er drones ingezet om te kijken waar het vuur zich het meest verspreidt. 

Heel Limburgs dorp geëvacueerd: 'Ik zag dat het menens was'

De bewoners van het Limburgse dorp Herkenbosch werden dinsdagnacht geëvacueerd. Het dorp werd ontruimd door de brand in natuurgebied de Meinweg.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore