Campagne ligt stil

Nieuwe donorregistratie mogelijk uitgesteld door coronavirus

22 april 2020 23:23 Aangepast: 22 april 2020 23:28
(Archieffoto) Beeld © ANP

Het nieuwe donorregistratiesysteem dat op 1 juli dit jaar zou ingaan, wordt mogelijk uitgesteld. Dat zei minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) tijdens het coronadebat in de Tweede Kamer.

De minister zegt dat de voorlichtingscampagne tijdelijk stilligt. In het nieuwe systeem worden mensen die geen keuze maken, automatisch aangemerkt als iemand zonder bezwaar tegen orgaandonatie.

Uitstel door drukte

Het mogelijke uitstel van de wet die dat regelt, heeft volgens de minister alles te maken met de drukte rondom het coronavirus.

Dagelijkse update nieuwsbrief

Dagelijkse update

Wil jij iedere middag een selectie van het belangrijkste nieuws en de opvallendste verhalen in je mail? Meld je dan nu aan voor de dagelijkse update.

Over het nieuwe systeem was veel te doen, en er was het kabinet veel aan gelegen om aan de invoering een langdurige voorlichtingscampagne vooraf te laten gaan. Alle mensen binnen het ministerie die daarmee zijn belast hebben nu hun handen vol aan de coronacrisis, zei De Jonge.

Wet nipt aangenomen

De nieuwe Donorwet, van de hand van D66-Kamerlid Pia Dijkstra, kwam met de hakken over de sloot door de Tweede en begin 2018 ook door de Eerste Kamer.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Donorregister: leeuwendeel geeft geen toestemming

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore