Ga naar de inhoud
400 hectare

Brand in de Peel grootste natuurbrand ooit in Nederland

Onwerkelijke beelden: enorme vuurzee in veengebied de Peel. Beeld © ANP

Door de grote veenbrand in de Deurnese Peel die sinds maandag woedt, is al 400 hectare natuurgebied afgebrand. Nog nooit verwoestte een brand zoveel vierkante kilometers grond in Nederland.

Het is moeilijk om de exacte afmetingen aan te geven, laat de gemeente Deurne weten. Vaststaat dat het getroffen gebied enorm is.

Het vuur in het natuurgebied brandt al sinds maandagmiddag. Brandweerlieden hebben het moeilijk omdat het gebied lastig begaanbaar is.

Herkenbosch

De natuurbrand in de Peel is niet de enige die woedt in Nederland. Vier Chinook-helikopters die de afgelopen dagen bluswerkzaamheden uitvoerden in het gebied, zijn intussen naar natuurpark de Meinweg vertrokken omdat daar ook brand is. Het dorp Herkenbosch, waar gisteravond 4200 inwoners geëvacueerd werden, ligt vlak naast dit getroffen gebied.

Natuurbranden door droogte: maar het regende toch zoveel?

01:32
We hadden de natste februari sinds 1946 en toch is de grond nu op veel plekken alweer kurkdroog. Het zorgde de afgelopen dagen al voor meerdere grote branden in natuurgebieden.

Volgens de gemeente Deurne worden de helikopters in Herkenbosch ingezet, omdat de nood daar hoger is. Eerder zei de brandweer in de Peel juist afhankelijk te zijn van de blushelikopters, omdat het veengebied nagenoeg ontoegankelijk is en brandweerwagens niet dicht genoeg bij de brandhaarden kunnen komen.

Evacuaties

Nadat gisteren al vijftig woningen in Griendtsveen geëvacueerd werden, moeten nog eens zo'n twintig huishoudens in Helenaveen rekening houden met het verlaten van hun woningen.

Vanwege de harde wind zijn de branden onvoorspelbaar, en lastig te controleren. Bovendien zit de rook vol met het giftige koolmonoxide. Het advies van de hulpdiensten blijft dan ook ramen en deuren gesloten te houden en de ventilatie uit te zetten.

Hart
Lees ook:
Hart onder de riem voor brandweerlieden Deurnese Peel