Reiswereld houdt hoop

Onzekerheid over de zomer: kunnen we nog op vakantie?

22 april 2020 16:44 Aangepast: 28 april 2020 11:37
Een Nederlandse camping in de zomer van 2019 Beeld © ANP

Normaal kan in deze tijd van het jaar de voorpret voor de zomervakantie voorzichtig beginnen, maar door het coronavirus lijken mooie stranden en zonovergoten campings verder weg dan ooit. Toch denkt de recreatiebranche dat er in Nederland nog wel iets mogelijk is deze zomer.

Op camping Uylkens Hof in Emst zijn vrijdag de deuren voorzichtig opengegaan. "Ik heb ruime plekken en er hangen bordjes met 'houd 1,5 meter afstand'", zegt eigenaar Rogier den Uyl. Hij heeft een minicamping met een een paar tenten en huisjes op veel grond. Daardoor kan hij in deze tijd open zijn.

Op de camping staan zes safaritenten met eigen sanitair Op de camping staan zes safaritenten met eigen sanitair

"De gemeente is twee keer komen controleren en alles was goed", zegt Den Uyl. Iedere tent heeft zijn eigen badkamer en keuken, en er is geen bar, receptie of toiletruimte. Als de maatregelen niet worden versoepeld, zal de vakantieganger het aankomende zomer van dit soort kleinschalige plekken moeten hebben.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Dit moet je weten over de coronamaatregelen vanaf 28 april

Het is de vraag die veel Nederlanders stellen op dit moment: kunnen we nog op vakantie? Gisteren liet Mark Rutte op zijn persconferentie weten dat een groot deel van de maatregelen zal worden verlengd, wat betekent dat reizen er sowieso tot 20 mei niet in zit. Hoe het daarna gaat, kan nog niemand zeggen.

Rutte zei zelf geen extra vakantieplannen te maken op dit moment. "Dan ben ik misschien nog meer geld kwijt." Hij voegde eraan toe dat dit nog zeker geen advies is voor de zomer en dat mensen voor zichzelf mogen bepalen of ze plannen maken. In zijn advies wil hij niet verder vooruitkijken dan 20 mei. "We varen op zicht en dat zicht is drie weken."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Mijn (zaken)reis gaat niet door vanwege coronavirus: wat kan ik claimen?

Hoe gaat het na 20 mei?

Toch rekent niemand erop dat na 20 mei alles bij het oude zal zijn, ook reisorganisaties niet. "Op dit moment weet niemand wanneer je weer enigszins de ruimte en vrijheid krijgt om weer naar het buitenland te gaan", zegt een woordvoerder van ANVR, de vereniging van reisorganisatoren. "Het is niet alleen belangrijk wat er in Nederland gebeurt. Al zouden de regels in Nederland soepeler worden, dan kun je ook niet meteen naar alle landen reizen."

"Het zal niet zo zijn dat heel Europa in één keer zal zeggen 'wij zijn weer open'", gaat ze verder. "We verwachten maatregelen per land en misschien zelfs verschillende maatregelen voor verschillende regio's in een land." Hoe het ook loopt, er zullen voorlopig beperkingen blijven.

De meeste mensen die corona hebben, worden gewoon weer beter. Een deel overlijdt. Hoe groot die kans is op overlijden? Dat ligt iets ingewikkelder dan je misschien zou denken.

Maar je kunt natuurlijk ook vakantie vieren in Nederland. HISWA-RECRON, de branchevereniging voor watersport en recreatie in Nederland, ziet daar op dit moment genoeg mogelijkheden voor. "Wat ons betreft kan iedereen lekker in Nederland op vakantie, met wat aanpassingen en volgens de anderhalvemetereconomie", zegt een woordvoerder.

In opdracht van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat heeft de vereniging allerlei protocollen opgesteld voor onder andere campings, bungalows, groepsaccommodaties en buitensport. Hiermee denkt de verenigingen dat er veilig vakantie gevierd kan worden in eigen land. Op dit moment worden die protocollen vanuit de overheid beoordeeld door deskundigen.

Elke kampeerder een eigen wc

"Het ene protocol is makkelijker te realiseren dan het andere", zegt de woordvoerder. "Groepsaccommodaties zijn bijvoorbeeld lastiger dan campings. Campings hebben vaak veel ruimte, helemaal nu ze veel annuleringen hebben en er geen buitenlandse bezoekers komen."

Dat betekent natuurlijk wel dat veel campings en vakantieparken zich moeten aanpassen. Denk bijvoorbeeld aan telefonisch aanmelden bij de receptie of afgeplakte hokjes in toiletgebouwen. Of, zoals een camping in Vuren gedaan heeft: voor iedere bezoeker een eigen wc en douchecabine.

Natuurlijk hoopt HISWA-RECRON ook dat hiermee de druk van ondernemers af wordt gehaald. "Het zal niet zo zijn als normaal, maar alle beetjes helpen. Want de vaste lasten lopen gewoon door."

'Opengaan voelde raar'

Rogier den Uyl is in ieder geval blij dat zijn minicamping nog open kon, al heeft hij wel even getwijfeld. "Ik aarzelde wel om open te gaan, het voelde gewoon een beetje raar", zegt hij. "Aan de andere kant zijn er hartstikke veel mensen met kinderen die thuis opgesloten zitten, het is belangrijk dat die er toch nog even uit kunnen."

RTL Nieuws aanmelden nieuwsbrief

Dagelijkse update

Wil jij iedere middag een selectie van het belangrijkste nieuws en de opvallendste verhalen in je mail? Meld je dan nu aan voor de dagelijkse update.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore