Ga naar de inhoud
Duitsland opgelicht

Fraude met 11 miljoen mondkapjes, verdachten langer vast

Het verdachte duo verkocht 11 miljoen mondkapjes, maar leverde er geen een. Beeld © ANP

De twee Nederlandse mannen die verdacht worden de Duitse regering voor 880.000 te hebben opgelicht, blijven vastzitten. Het tweetal verkocht 11 miljoen mondkapjes aan twee bedrijven uit Duitsland, maar leverde helemaal niets.

Omdat de verdediging van de mannen volgens de rechtbank in Zwolle te weinig voorbereidingstijd heeft gekregen, is de zaak verplaatst naar 17 juni.

De 61-jarige Gerard M. en de 52-jarige Eddy B. kregen eind maart een eerste betaling van twee bedrijven voor de levering van 11 miljoen mondkapjes. De bestelling, van in totaal 4,4 miljoen euro, werd in opdracht van de Duitse regering geplaatst. Toen de bestelling niet arriveerde, gingen de Duitsers langs de vermeende leverancier. Maar die bleek niets met mondkapjes te maken te hebben.

Na die ontdekking werd het Nederlandse tweetal snel door de FIOD in de kraag gegrepen. De tien Duitse vrachtwagens die al klaarstonden om de mondkapjes op te halen, werden afgebeld.

Rekening in Nigeria

M. en B. zouden een site met valse informatie over de productie van mondkapjes hebben opgezet. Het geld kwam op de rekening van het bouwbedrijf van één van de verdachte terecht. Binnen twintig minuten maakte hij meer dan 80.000 euro over, daarna werd een half miljoen euro naar een rekening in Nigeria versluisd. Daar verblijft een derde verdachte die het Openbaar Ministerie op het oog heeft.

Mondkapjes
Lees ook:
Mondkapjes verplicht in openbaar vervoer in heel Duitsland

B. dacht dat het geld van een investeerder was, zei hij vandaag tijdens de rechtszaak. "Als ik had geweten dat het geld hiervan afkomstig was, had ik nooit meegewerkt."

Na zijn aanhouding zat hij enige tijd in quarantaine in de gevangenis in Scheveningen na een mogelijke besmetting met het coronavirus. Na een test bleek hij vrij van het virus.

Misbruik van schaarste

De advocaat van verdachte M. vond de snelheid waarmee het OM deze zaak voor de rechter bracht 'overhaast en ondoordacht'. De officier van justitie, overtuigt van de schuld van het duo, zei juist dat misbruik maken van de schaarste aan beschermingsmiddelen in deze coronacrisis zo snel mogelijk voor de rechter moet.

Ministerie:
Lees ook:
Ministerie: 9 euro per mondkapje bij winkel Amsterdam 'ver boven normale prijs'