Verdachte langer vast

Rik (18) uit het niets doodgestoken in Oss, burgemeester vol ongeloof

22 april 2020 16:49 Aangepast: 22 april 2020 16:53
Bloemen langs het fietspad waar de 18-jarige Rik werd neergestoken. Beeld © Novum RegioFoto

De 18-jarige Rik van de Rakt uit het Brabantse Heesch is zondag uit het niets neergestoken. Een 25-jarige dorpsgenoot viel hem die ochtend op het fietspad aan en liet hem voor dood achter. Hulpdiensten die later ter plaatse kwamen, konden niets meer voor hem doen. De burgemeester van Heesch spreekt vandaag vol ongeloof over wat er is gebeurd.

Rik was onderweg naar zijn werk op het moment dat hij werd aangevallen. Hij had een baantje in de bediening van het verzorgingshuis Sibelius in Oss. De fietstocht die hij vanaf zijn huis moest afleggen, was niet lang.

Willekeurige daad

De politie is duidelijk: uit niets blijkt dat de verdachte, een 25-jarige statushouder afkomstig uit Soedan, Rik kende. Het zou een willekeurige daad zijn geweest. 

Het is daarom de grote vraag waarom de 25-jarige man, die begin dit jaar een woning in Heesch had toegewezen gekregen, dit heeft gedaan. Wel is duidelijk dat het een bekende is van de politie. Zo was hij in het verleden betrokken bij een mishandeling en heeft hij zich eerder verzet bij een aanhouding.

De verslagenheid is groot in Heesch. De verslagenheid is groot in Heesch.

De schok is groot in Heesch, waar niet alleen de verdachte, maar ook Rik woonde. Burgemeester Marieke Moorman spreekt vandaag vol ongeloof en afschuw over de steekpartij. "Het is niet te bevatten wat er is gebeurd", zegt ze.

'Dit laat niemand onberoerd'

Haar gedachten en medeleven gaan uit naar de nabestaanden. Rik had sinds kort een vriendin. "Het is verschrikkelijk dat een jonge jongen het slachtoffer is geworden van een schijnbaar willekeurige daad. Ik leef intens mee met z’n ouders, familie en vrienden. Als ik eraan denk wat zij nu meemaken, dan breekt mijn hart. Dit laat niemand onberoerd."

Moorman roept op om niet te gaan speculeren over de toedracht van de steekpartij zolang het onderzoek van de politie loopt. "Laten we niet speculeren en vooruitlopen op de uitkomsten van het onderzoek. Ook uit respect voor de nabestaanden."

Burgemeester Marieke Moorman Burgemeester Marieke Moorman

De Soedanese man kon zondagochtend rond half elf worden aangehouden na een melding over een verwarde man op het spoor in Oss. De politie kwam de verdachte vervolgens op het perron tegen, hij had zijn fiets nog bij zich. Daar zaten bloeddruppels op en op zijn bagagedrager lag een mes.

'Verward gedrag'

Het Openbaar Ministerie (OM) laat weten dat de man officieel verdacht wordt van doodslag. Vandaag is bepaald dat hij sowieso twee weken langer vastzit. Daarnaast zegt de officier van justitie dat je tot nu toe de indruk kan wekken dat de man 'verward gedrag' vertoonde op de ochtend van de steekpartij.

"Maar om dat vast te kunnen stellen moeten deskundigen hem onderzoeken. Uiteraard wordt dat onderzoek naar zijn geestelijke toestand uitgevoerd, maar op dit moment kan ik daar nog geen conclusies over trekken."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore