90 procent voorkomen

RIVM: zonder coronamaatregelen 25.000 ic-opnames

22 april 2020 15:38 Aangepast: 22 april 2020 15:48
Verpleegkundigen en artsen maken de quarantainekamer klaar voor coronapatiënten in een ziekenhuis Beeld © Robin Utrecht

Zonder maatregelen om de verspreiding van het coronavirus in te dammen, zouden er naar schatting 24.000 tot 25.000 coronapatiënten op de intensive care zijn beland. Het ingrijpen van het kabinet heeft volgens RIVM-directeur Jaap van Dissel ongeveer 90 procent van de ic-opnames voorkomen.

"Het blijft een schatting, want het is niet gebeurd", zei Van Dissel vanmiddag tijdens zijn wekelijkse briefing in de Tweede Kamer over de ontwikkelingen met het virus.

'We zijn er nog lang niet'

Langzaam maar zeker neemt de druk op de intensivecareafdelingen af. Gisteren lagen er nog 1087 coronapatiënten op de ic, ruim 300 minder dan het hoogtepunt in de tweede week van april. "Maar we zijn er nog lang niet", zei Van Dissel. Hij verwacht dat begin mei ongeveer nog 700 coronapatiënten op de ic liggen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Hoekstra: 'Bonus Air France-topman niet te verenigen met steun'

Ook in de zwaarst getroffen provincies Noord-Brabant, Zuid-Holland, Limburg en Noord-Holland is het aantal ziekenhuisopnamen sinds medio maart gestaag gedaald. In het noorden van Nederland en Zeeland is er amper sprake van patiënten.

Besmettingsgraad

Ook zei Van Dissel dat de besmettingsgraad waarschijnlijk op 0,8 blijft hangen. Het is volgens hem belangrijk dat dit cijfer onder de 1 blijft. "Dat cijfer betekent dat één besmet persoon gemiddeld één ander besmet. Als je hier onder zit, zal de uitbraak langzaam uitdoven."

In het begin van de corona-uitbraak in Nederland lag de besmettingsgraad tussen de 2 en 2,5. In andere landen is de besmettingsgraad nog steeds zo hoog, bijvoorbeeld in Rusland.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore