Ga naar de inhoud
Corona-update, stel je vraag

Waarom niet op bezoek bij opa en oma als kinderen het virus nauwelijks verspreiden?

Uit de eerste resultaten van verschillende onderzoeken blijkt dat kinderen nauwelijks bijdragen aan de verspreiding van het coronavirus. Daarom gaan onder meer de basisscholen weer open. Maar waarom mogen kinderen dan nog steeds niet op bezoek bij opa of oma?

UPDATE 29 juni: de situatie is inmiddels veranderd. In vraag 119 krijg je antwoord op hoe het nu zit

Dat vragen veel mensen zich af, onder wie Jenny, Lutske, Lieneke en Tomas. Daarom behandelen we die vraag in de 54ste editie van de corona-update.

Virus onder volwassenen verspreid

Het Outbreak Management Team was gisteren heel duidelijk in haar advies naar het kabinet. De meest waarschijnlijke overdracht van het virus vindt plaats tussen volwassen leeftijdsgenoten. Dit gebeurt ook van volwassen familieleden naar kinderen, zeggen de experts. Maar overdracht van het virus onder kinderen onderling of van kinderen naar volwassenen, zoals bij de gewone griep wel gebeurt, is veel minder vastgesteld bij corona en lijkt minder voor te komen.

'Kinderen
Lees ook:
'Kinderen krijgen of verspreiden corona nauwelijks'

Dus: de kans is klein dat een kind haar opa of oma besmet met het coronavirus. Waarom worden de regels dan niet versoepeld en mogen kinderen nog steeds niet langs bij grootouders boven de 70 jaar en ouderen in het verpleeghuis?

'Regels voor de zekerheid'

"Die regel wordt eigenlijk voor de zekerheid in stand gehouden", legt Patricia Bruijning uit. Bruijning is kinderarts bij het UMC in Utrecht, maar is ook epidemioloog en doet onderzoek naar infectieziekten.

"Ik snap dat het een beetje dubbel klinkt. Aan de ene kant wordt gezegd: kinderen verspreiden het virus weinig, en aan de andere kant wordt gezegd dat je nog steeds niet langs mag bij opa of oma. Maar dat doen we eigenlijk omdat we extra voorzichtig zijn met de opa's en oma's van Nederland." 

Worden
Lees ook:
Worden mannen of vrouwen zieker door het coronavirus en waarom?

Ouderen boven de 70 jaar vallen namelijk in een risicogroep. Zij zijn bevattelijker voor het coronavirus en hebben daarmee een hoger risico op een ernstig verloop van het virus. "En met hen willen we dus geen enkel risico lopen", zegt Bruijning.

Virus aan opa of oma geven kán wel

"En ja, we weten dat kinderen dus een kleine rol spelen bij de verspreiding van het virus. Zo wordt voorspeld dat als de basisscholen weer opengaan er een effect op de ziekenhuizen te zien is van 2 tot 4 procent. Maar dat effect is dus niet 0 procent. Kinderen kúnnen het virus dus wel degelijk overgeven op opa's en oma's. De kans is nog steeds niet groot, maar als het wel doen zijn de consequenties veel groter."

Niet alleen voor de opa of oma zelf, die ernstig ziek kan worden, maar ook voor de druk op de ziekenhuizen, legt Bruijning uit. "Op het moment dat we naast het openen van de scholen ook nog toestaan dat kleinkinderen bij opa en oma langsgaan, dan is het effect op ziekenhuizen misschien niet 2 tot 4 procent, maar misschien wel 10, 15 of 20 procent."

Het kan zijn dat de regels in de toekomst wel versoepeld worden. Maar er moeten dan eerst meer onderzoeksresultaten naar buiten komen, benadrukt Bruijning. "Dan kunnen we preciezer inschatten onder welke omstandigheden kinderen echt niet besmettelijk zijn of wanneer ze het een beetje zijn. En de ervaring van wat er gaat gebeuren als we de scholen weer opendoen, speelt ook mee. We zijn nog steeds lerende en ook wij hebben nog steeds heel veel vragen."

Dit gouden huwelijk werd gevierd met een drive-in

01:20