Nog even geen Italië

Gezin Peeters zet rondreis van 5 maanden gewoon door: 'Alles was al geregeld'

28 april 2020 07:58 Aangepast: 28 april 2020 14:02
Familie Peeters in hun camper

Ze hadden zich er enorm op verheugd. Kris en Ineke Peeters uit Utrecht zouden samen met hun twee dochters Luna (2) en Evi (1) de komende maanden gaan rondreizen door Europa met Italië als eerste bestemming. Het huis was al verhuurd, het werk akkoord voor verlof en toen ineens sloten de grenzen door het coronavirus.

Momenteel staan ze met hun camper op een camping in Drenthe. Het oorspronkelijke idee was om vijf maanden lang met het gezin een rondreis door Europa te maken. Om te beginnen zouden ze de laars van Italië uit gaan rijden. "Lekker eten, genieten van la dolce vita", vertelt Kris. "Met de auto blijft het vaak toch bij een korte vakantie en kom je niet ver. Met een camper konden we nu op ons gemakje heel Italië verkennen en via de laars richting Oost-Europa rijden". 

Dat plan moest het stel helaas laten varen. Hoe dichterbij hun vertrekdatum kwam, hoe meer er op slot ging. Iedereen uit hun omgeving stelde ze daarom de vraag of ze de reis niet zouden annuleren. "Vrienden en familie gingen er eigenlijk vanuit dat we niet meer zouden gaan", zegt Ineke. "Onze werkgevers peilden of we nog wel op verlof wilden opnemen. En ook de mensen aan wie we ons huis verhuurd hebben vroegen tot drie keer toe of we het wel zeker wisten". 

Familie Peeters Familie Peeters

Op de camping in Nederland

"Natuurlijk hebben we wel kort overwogen of we niet alles moesten cancellen", zegt Kris. Maar de belangrijkste reden voor het stel om op reis te gaan was om qualitytime met het gezin te hebben. Dat kan onder het zonnetje in Italië, maar ook onder het zonnetje in Nederland. En dus besloten ze resoluut: we gaan op reis en dan maar door Nederland.

Sinds deze week staan ze op een camping in Drenthe. "Dat is minimaal een uur rijden. Dan heb je toch een beetje het gevoel gehad dat je onderweg bent". De plek werd op goed geluk uitgekozen. Bij aankomst bleek er tot hun verrassing een mooi natuurgebied naast te liggen. "Je ziet ineens hoe mooi Nederland is. Het lijkt hier wel klein Scandinavië. Terwijl het er verderop meer uit ziet als een savanne."

Alles dicht

Campings zijn open, maar alle toiletgebouwen zijn dicht. Ze moeten het dus hebben van de voorzieningen in de camper. Ook een lunch buiten de deur of een bezoekje aan een museum zit er voorlopig niet in. En een bezoek aan het zwembad moet vervangen worden met zwemmen in een natuurplas. "We rijden langs schattige dorpjes waar we graag even op het terras hadden gezeten". Het stel houdt goede hoop dat dit ergens in de komende maanden wel weer een keer gaat lukken. 

Dochter Luna (2 jaar) op de camping in Drenthe Dochter Luna (2 jaar) op de camping in Drenthe

Natuurlijk hebben ze zich zitten verlekkeren aan alle mooie foto's van Italië tijdens de voorbereiding. "Je kunt blijven hangen in wat er allemaal niet kan, maar je wordt er een stuk gezelliger van als je kijkt naar wat er wel kan. Wij dachten: ons plan gaat gewoon veranderen. De route die wij hebben gekozen is flexibiliteit". Geluk zit hem in de kleine dingen. Kris: "Vanochtend nog mocht ik een wasje draaien bij de eigenaar van de camping, omdat wij niets hebben in de camper. Als dat dan mag denk ik wel: yes! Daar word ik oprecht blij van. Dat is grappig om te merken".

Nu doen ze gewoon in Nederland wat ze anders in Italië hadden gedaan. Rustig opstaan, uitgebreid koffie zetten en voor je het weet is het alweer lunchtijd". Dochter Luna (2) vermaakt zich in de speeltuin en dochter Evi (1) kruipt de camper in en uit. Het stel vindt het heerlijk om op deze manier veel meer van hun dochters mee te krijgen. "Je leert je kind zoveel beter kennen zo."

Dochter Evi (1 jaar) Dochter Evi (1 jaar)

Naast het genieten van de vrijheid, zijn ze ook erg blij dat ze nu niet zoals de rest van Nederland het thuiswerken moeten combineren met de kinderen. Op de camping is het rustig. Er mag geen bezoek komen. Overal staan borden om mensen te waarschuwen over het coronavirus. Toch voelen ze zich er een stuk veiliger. "Het voelt alsof hier geen corona is, terwijl je er in de supermarkt in Utrecht niet omheen kunt". 

Kris met dochter Luna Kris met dochter Luna

Grenzen open

De temperatuur en de hoeveelheid zon is een flinke meevaller voor ze. Voor nu genieten ze vooral van het buitenzijn met elkaar. Voorlopig blijven ze nog even bij het Dwingelerveld hangen. "We hebben afgesproken dat we blijven zolang het fijn is. Zodra we het gevoel krijgen dat we het wel gezien hebben, gaan we weer door". Waarheen weten ze nog niet. 

Ze hopen dat in de komende periode de grenzen langzaam weer open zullen gaan. "Het zou mooi zijn als we België, Duitsland of misschien zelfs nog Oost-Europa een keer weten te bereiken", zegt Ineke. "Anders wordt het Zeeland of een rondje langs de Waddeneilanden. We vinden het mooi om Nederland op deze manier te ontdekken". Al worden ook die laatste bestemmingen nu ook nog afgeraden voor toeristen. Toch staat er een wens bovenaan het lijstje: het gebruik van toiletgebouwen op campings. "Over een tijdje zullen we het wel erg fijn vinden als we weer eens een fatsoenlijke douche kunnen nemen".

Wil je de familie Peeters volgen? Dat kan via deze website.

 

 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore