Ga naar de inhoud
Geen sein brand meester

Brandweer vreest opnieuw oplaaien brand bij Herkenbosch door harde wind

Brandweermannen aan het werk in natuurgebied De Meinweg. Beeld © ANP

De brandweer heeft de brand in Nationaal Park de Meinweg bij het dorp Herkenbosch in Limburg, naar eigen zeggen grotendeels onder controle. Maar het sein brand meester wordt nog niet gegeven. De brandweer vreest voor aanwakkerende wind.

"We zijn wat huiverig",  laat een woordvoerder weten, verwijzend naar de eerdere ervaring. De brand brak maandag rond de middag uit en wordt sindsdien bestreden door Nederlandse, Belgische en Duitse brandweerkorpsen. Dinsdag werd het sein brand meester gegeven, maar even later grepen de vlammen weer om zich heen. Voor een soort gelijk scenario wordt nu ook gevreesd.

Opnieuw oplaaien

"De wind is nog rustig, maar we krijgen vanmiddag windsnelheden tot 6 meter per seconde, met uitschieters tot 10 meter per seconde. Dat staat gelijk aan windkracht 5", zegt de bezorgde woordvoerder. Volgens hem heeft het vuur een gebied van tussen de 175 en 200 hectare verwoest. De brandweer houdt er rekening mee dat de brand in natuurgebied De Meinweg vanmiddag opnieuw oplaait door hardere wind.

Brand
Lees ook:
Brand in natuurgebied De Meinweg: gefaseerde evacuatie nabijgelegen dorp

Herkenbosch ligt onder de rook van de brand. Deze rook zou een hoge concentratie koolmonoxide bevatten en daardoor een risico vormen voor de volksgezondheid. Daarom werd het besluit genomen om te evacueren. Bewoners van Herkenbosch pakten vannacht massaal hun spullen om met de auto naar familieleden of vrienden te gaan.

Tanks ingezet

Vannacht werden ook twee tanks ingezet voor de bestrijding van de brand. Ze haalden bomen, struiken en andere begroeiing weg. Dit zou moeten voorkomen dat het vuur van het ene bosdeel naar het andere overslaat.

Volgens de woordvoerder blijft het risico van brand ook zonder de wind bestaan. "Het vuur zit in de grond. Daar moet echt heel veel water op."

Heel Limburgs dorp geëvacueerd: 'Ik zag dat het menens was'

01:39
De bewoners van het Limburgse dorp Herkenbosch zijn vannacht geëvacueerd. o'n 4000 inwoners moesten de nacht ergens anders doorbrengen. "Toen ik uit het doucheraam de bussen zag staan, wist ik dat het menens was."
Bron: RTL Nieuws / ANP