Creatieve oplossingen

Sportverenigingen blij met versoepelde coronaregels: 'Liggen genoeg kansen'

22 april 2020 11:36 Aangepast: 22 april 2020 11:44
De lege voetbalvelden van voetbalclub ODIN'59 uit Heemskerk. Beeld © ODIN'59

Na ruim een maand vooral thuis op de bank te hebben gezeten, mogen kinderen onder de achttien weer voorzichtig sporten bij hun verenigingen. En daar zijn de sportclubs blij mee: "Dit is goed voor de jeugd, zowel fysiek als mentaal."

Premier Rutte gaf gisteravond tijdens zijn toespraak aan dat kinderen tot en met twaalf jaar vanaf 28 april weer in groepsverband mogen trainen. Dat geldt ook voor middelbare scholieren tot en met achttien jaar, alleen moeten zij een onderlinge afstand van anderhalve meter houden.

Aan sportclubs de taak om de regels van het kabinet om te zetten in creatieve oplossingen.

'Nieuwe wereld'

En dat is nog niet zo eenvoudig als het lijkt. Voorzitter Jacinta Lieuwes van voetbalclub ODIN'59 (ongeveer 800 leden) vertelt aan RTL Nieuws dat er nog geen uitgewerkte plannen zijn. "Voetbal is natuurlijk een contactsport. Anderhalve meter afstand garanderen, zeker met grote groepen, is lastig."

Ze voorspelt dat er vooral conditie- en techniektrainingen afgewerkt zullen worden. "Dit is voor iedereen een nieuwe wereld. Er liggen genoeg kansen, maar die moeten wel met iedereen besproken worden. Met ouders, trainers en de kinderen. Maar laat het duidelijk zijn dat wij heel blij met deze versoepeling zijn."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

KNVB: eerste lichtpuntje voor het amateurvoetbal

Sportverenigingen zijn, meer dan ooit, afhankelijk van hun trainers. Want het is nog maar de vraag of zij het zien zitten om groepen kinderen te leiden.

"Dat is zeker de andere kant van het verhaal", erkent voorzitter Corrie Noomen van korfbalvereniging KZ/Thermo4U (ongeveer 600 leden). "Want zij staan in contact met de kinderen. Ik heb nog geen gesprekken met hen gevoerd of ze dit zien zitten. Als zij niet willen, hebben we die keuze natuurlijk te respecteren. Dat betekent wel dat er creatieve oplossingen nodig zijn."

Denktank

Bij de Haagse tennisvereniging Thor de Bataaf, goed voor zo'n 1300 leden, is met een denktank al voorzichtig geanticipeerd op de nieuwe sportregels. "We hebben allerlei tennisleraren, vrijwilligers en andere clubmensen meerdere keren de koppen bij elkaar gestoken", vertelt voorzitter Frank Dankaart. "En dat heeft geleid tot een aantal aanpassingen."

De uitgestorven tennisbanen van vereniging Thor de Bataaf uit Den Haag. De uitgestorven tennisbanen van vereniging Thor de Bataaf uit Den Haag.

Zo houdt de club voortaan één tennisbaan vrij tussen twee velden die gebruikt worden, en zal er door de spelers niet meer van veldhelft gewisseld worden na twee sets.

"Verder spelen we alleen nog maar enkelpartijen, blijft het clubhuis dicht, en zal het afhangbord waar spelers hun baan reserveren aangepakt worden. Normaal gesproken drommen daar veel mensen bij elkaar."

Geen kantine en douches

Voor iedere vereniging, ongeacht de sport, zullen bepaalde maatregelen gelden. Zoals een gesloten kantine, geen douches, en het wegbrengen en ophalen van de kinderen achter het hek.

"Dat staat haaks op het verenigingsleven, maar het is niet anders", zegt Lieuwes van ODIN'59. "Dat er überhaupt weer gesport mag worden is goed voor de jeugd, zowel fysiek als mentaal."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

'Rutte liet tijdens persconferentie heel kwetsbaar zijn worsteling zien'

Tijdens de persconferentie sprak premier Rutte bovendien de wens uit om zoveel mogelijk niet-leden te betrekken bij de groepstrainingen: "We vragen de gemeente om samen met clubs te kijken naar mogelijkheden om zoveel mogelijk kinderen de kans te geven mee te doen. Dus ook de niet-leden van verenigingen."

'Maatschappelijke opdracht'

"Dat vind ik een mooie oproep", reageert Noomen van korfbalvereniging KZ/Thermo4U daarop. "Met name voor kinderen die langer binnen hebben gezeten. Eigenlijk is dat ook onze maatschappelijke opdracht. Nu gaat niemand in de meivakantie op pad, dus kunnen wij wat betekenen voor deze groep jongeren."

De verlate korfbalvelden van KZ/Thermo4U uit Koog aan de Zaan. De verlate korfbalvelden van KZ/Thermo4U uit Koog aan de Zaan.

En niet alleen vanuit maatschappelijk oogpunt is die opdracht wenselijk. Want verenigingen kunnen in deze sportarme tijden nieuwe aanwas goed gebruiken.

"Ik kan niet ontkennen dat ons ledenaantal geslonken is de afgelopen periode", aldus Dankaart van tennisclub Thor de Bataaf. "Het helpt als je dan een grote groep jongeren kan ontvangen. Al moet de groep natuurlijk niet té groot worden. Het moet wel passen, want anders kunnen we de regels niet handhaven."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Terugkijken: persconferentie Rutte over versoepelen coronamaatregelen

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore