Peiling

Klein deel ouders houdt kinderen thuis als basisscholen weer opengaan

21 april 2020 16:53 Aangepast: 21 april 2020 17:08
Scholen bereiden zich voor op de anderhalvemetersamenleving Beeld © ANP

Niet alle ouders van basisschoolleerlingen zijn van plan om hun kinderen naar school te sturen als die na de meivakantie weer opengaan. Een op de tien (10 procent) zegt hun kind thuis te houden, blijkt uit een peiling door DVJ Insights in opdracht van RTL Nieuws.

Veruit de meeste ouders vinden het geen probleem (pdf) om hun kinderen weer naar school te sturen. 70 procent is dat van plan, 20 procent twijfelt nog. De ouders die hun kinderen thuis houden, zijn er niet gerust op dat het alweer veilig is. "Niemand kan mij garanderen dat het virus al zo ver bedwongen is dat de kinderen met een gerust hart naar school kunnen", zegt een van de respondenten.

Mochten de basisscholen na de meivakantie slechts gedeeltelijk opengaan, dan vreest een op de tien ouders het niet aan te kunnen om nog langer thuisonderwijs te geven. 75 procent van de ouders voorziet geen problemen, 15 procent weet het niet.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Kabinet: basisscholen op 11 mei open, meeste andere maatregelen met drie weken verlengd

Risico volksgezondheid beheersbaar

Vanavond maakt het kabinet bekend dat de coronamaatregelen worden versoepeld. Een onderdeel daarvan is dat de basisscholen na de meivakantie weer opengaan.

Het kabinet baseert zich bij dat besluit op advies van het Outbreak Management Team (OMT), dat over aanwijzingen beschikt dat kinderen het coronavirus minder snel verspreiden dan volwassenen. Het OMT denkt dat het risico voor de volksgezondheid 'beheersbaar' blijft.

De persconferentie van premier Mark Rutte is vanaf 19.00 uur te volgen op RTL4 en via onze website en app.

Op deze basisschool wordt weer les gegeven

Lesgeven in blokken aan maximaal drie kinderen tegelijk. Zo kunnen kinderen op een veilige manier toch af en toe naar school.

Verantwoording onderzoek

De steekproef voor dit onderzoek bestaat uit ruim 500 mensen. Dit aantal is groot genoeg voor betrouwbare resultaten. Er is daarnaast gebruik gemaakt van een representatieve steekproef op geslacht en leeftijd, opleidingsniveau en regio onder ouders met kinderen die naar het basis- en/of voortgezet onderwijs. Op basis van deze methode van steekproeftrekking kunnen we stellen dat de uitkomsten de mening van ouders met kinderen die naar het basis- en/of voortgezet onderwijs vertegenwoordigd, zoals deze was op het moment van meten.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore