Koudste dag van de week

Het lijkt de warmste Koningsdag tot nu toe te worden

21 april 2020 17:41
Koning Willem-Alexander, koningin Maxima en de prinsessen Amalia, Alexia en Ariane tijdens Koningsdag 2019 in Amersfoort. Beeld © ANP

Ook al kunnen we er vanwege het coronavirus niet gezamenlijk van genieten, dit jaar ziet het weer er op 27 april iets beter uit. Het wordt de warmste Koningsdag tot nu toe.

Koningsdag wordt sinds 2014 gevierd op 27 april, de verjaardag van koning Willem-Alexander. Dan is het gemiddeld 13 graden en de zon schijnt gemiddeld 6 uur. 

Dit jaar wordt het iets beter. Het wordt waarschijnlijk de warmste Koningsdag die we tot nu toe hebben gehad, vertelt Maurice Middendorp, meteoroloog bij Buienradar. "Dit jaar wordt het 16 graden met een kleine kans op een bui, maar wel met 7 à 8 zonuren. Wat dat betreft wordt het één van de betere koningsdagen, maar wel de koudste dag van deze week"

Geen goede keuze

"Het is klimatologisch geen goede keuze geweest om de feestdag te verplaatsen", zei Buienradar-weervrouw Nicolien Kroon vorig jaar. Waar het op Koningsdag landelijk gemiddeld 13 graden was, was het op 30 april, de voormalige Koninginnedag, tussen 1980 en 2013 gemiddeld 16,8 graden.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Koningsdag wordt door corona Woningsdag

Misschien maakt het ook niet zoveel uit dat het wat kouder is. De Koninklijke Bond van Oranje Verenigingen (KBOV) maakte vorige week bekend dat Koningsdag 'Woningsdag' wordt, met onder meer een digitale kleedjesmarkt en een nationale toost.

Oranje én grijs

Middendorp ziet dat het op Koningsdag gemiddeld natter is. "De neerslag was op Koninginnedag minder met 1,2 millimeter, want op Koningsdag is tot nu toe gemiddeld 2,5 millimeter regen gevallen."

Vorig jaar kleurde Nederland op Koningsdag oranje én grijs. De koning zag regen, regen en een beetje zon op zijn verjaardag. Het was fris met 13 graden en een stevige wind. 

Vorig jaar kon je maar beter een poncho aantrekken als je naar de vrijmarkt ging, nu is deze markt digitaal. Vorig jaar kon je maar beter een poncho aantrekken als je naar de vrijmarkt ging, nu is deze markt digitaal.

Temperatuur omhoog

Eerst wordt het aankomende donderdag en vrijdag nog zomers warm met 25 graden in het zuidoosten. In het weekend kunnen vervolgens meer wolken verschijnen en de temperatuur zal dalen. 

Na de warmste Koningsdag klimt de temperatuur langzaam weer omhoog. Zeker in de eerste week van mei wordt goed weer verwacht, laat Middendorp weten. "Het droge weer heeft de overhand de komende tijd in de weermodellen, maar dat sluit een bui of een koelere dag niet uit."

Orgel Joke speelt het Wilhelmus op Woningsdag

Instagramkoningin Orgel Joke mag op Koningsdag, dat dit jaar Woningsdag heet, het Wilhelmus spelen bij radio 538. Wij kregen alvast een voorproefje.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore