Plexiglas

Veilig lesgeven: basisschool ontwerpt glazen wanden voor bureautjes

21 april 2020 14:52 Aangepast: 21 april 2020 16:25
Beeld © Kindcentrum De Springplank

Experts adviseren het kabinet om de basisscholen na de meivakantie weer open te laten gaan en dus moet er het een en ander worden voorbereid. Kindcentrum De Springplank uit Den Bosch loopt voorop: de basisschool ontwierp speciale wanden van plexiglas die om een bureautje geplaatst kunnen worden.

Het idee werd bedacht door de coördinator van het technieklab van de school, vertelt schooldirecteur Marian van Maarseveen tegen RTL Nieuws. Daarna is een groepje leerkrachten gaan brainstormen. "We wilden niet stil blijven zitten, maar nadenken over wat er wél mogelijk is."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Versoepeling van maatregelen: dit zijn de adviezen van experts aan het kabinet

Daarbij was vooral van belang dat de kinderen fatsoenlijk onderwijs moeten kunnen krijgen. "Wij hebben een vrij groot gebouw en zouden de 1,5 meter regel ook kunnen voorzien in de klassen, maar dan kan een leerkracht niet bij de leerlingen komen. Wij willen dat een leerkracht kan zien wat de leerling aan het doen is."

Productie

De school is de afgelopen tijd bezig geweest met het uitwerken van het idee. In samenwerking met een ingenieursbureau werden vorige week de eerste exemplaren van de 'FleXX' geproduceerd. De productiekosten zijn 50 euro per tafeltje. Inmiddels heeft de school de schermen al op enkele kinderen getest.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Ouders in spanning, gaan de scholen weer open? 'Ik zit met gekruiste vingers voor de tv'

"Het is even wennen, want je zit in een soort cabine", zegt Maarseveen. "Maar het went heel snel. We hebben de schermen getest met werkboeken en het bord. Beide kun je gewoon lezen, omdat het geen spiegelend glas is. Ook geluid is nog goed te horen." De leerkracht kan zo veilig op een bureaustoel tussen de kinderen door rijden om te helpen.

Andere maatregelen

Volgens Van Maarseveen zijn de speciale wanden een stap in de goede richting, maar moeten er daarnaast ook andere maatregelen worden genomen om de kinderen veilig naar school te kunnen laten gaan. "We hebben in de klas waar nu de testschermen staan ook een looproute gemaakt die kinderen moeten volgen. Ze mogen niet zomaar opstaan, ze moeten eerst hun vinger opsteken."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Deze kinderen mogen ondanks corona wel naar school

Inmiddels heeft de school genoeg schermen voor één klas. "Maar we kunnen en willen uitbreiden." Toch zijn de schermen niet voor alle kinderen een oplossing, erkent Van Maarseveen. "Voor kleuters is dit niet geschikt. Ik betwijfel of die achter een tafeltje kunnen blijven zitten."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore