Uitspraak Hoge Raad

Arts mag euthanasieverzoek bij vergevorderde dementie inwilligen

21 april 2020 13:00 Aangepast: 21 april 2020 14:26
Archieffoto Beeld © ANP

Artsen mogen een euthanasieverzoek goedkeuren van mensen met vergevorderde dementie als zij dit verzoek indienden toen ze nog helder van geest waren. Die uitspraak deed de Hoge Raad vanmiddag.

De rechtszaak begon met de vervolging van een verpleeghuisarts die euthanasie had toegepast op een 74-jarige vrouw uit Den Haag. Die mevrouw was zwaar dement. Maar voordat ze zo ziek werd, had ze duidelijk opgeschreven dat ze niet meer zo zou willen leven als het zover kwam. In haar euthanasieverklaring zei ze onder andere: "Ik wil gebruikmaken van het wettelijk recht om euthanasie op mij toe te passen, wanneer ik daar zelf de tijd rijp voor acht."

Dementerende vrouw gaf wisselende signalen

De vrouw schreef ook dat ze niet naar een verpleeghuis wilde. Dat gebeurde uiteindelijk wel. Wat de zaak extra moeilijk maakte, was dat de vrouw in dat verpleeghuis wisselende signalen gaf over de dood: het ene moment wilde ze wel sterven, het andere moment niet. De vrouw was op dat moment al zwaar dement: ze herkende haar eigen spiegelbeeld niet meer, was het grootste deel van de dag angstig, verdrietig en onrustig. Ook riep ze tot wel 20 keer per dag dat ze dood wilde. Ze liep op de deuren en ramen te bonken tot haar handen pijn deden.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Unieke rechtszaak tegen arts om euthanasie dementerende vrouw

De euthanasie vond uiteindelijk plaats zonder dat de arts met haar had kunnen spreken over het euthanasieverzoek. Vooraf had de arts wel uitgebreid overlegd met de familie, verzorgers in het verpleeghuis, de huisarts van de vrouw én twee andere gespecialiseerde artsen. 

Arts ontslagen van rechtsvervolging

Toch vond het OM dat de arts onvoldoende had vastgesteld of de dementerende vrouw wel echt dood wilde, ondanks een eerder opgestelde wilsverklaring. Tijdens de zitting vorig jaar werd de arts van alle rechtsvervolging ontslagen, maar het OM ging in hoger beroep.

 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Zeldzame stap: OM direct naar Hoge Raad om euthanasie-uitspraak

Niet om de arts te kunnen veroordelen, zij was vandaag geen partij meer in de kwestie. Het ging nu om het principe, het OM wilde weten wat geoorloofd is. De Hoge Raad was daarover vandaag dus duidelijk: artsen mogen een euthanasieverzoek inwilligen van mensen die een verzoek om levensbeëindiging bij dementie indienden toen ze nog helder van geest waren en met wie overleg daarover inmiddels niet meer mogelijk is. 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore