Basisscholen weer open

Versoepeling van maatregelen: dit zijn de adviezen van experts aan het kabinet

21 april 2020 12:22 Aangepast: 21 april 2020 17:40
Premier Rutte (archief) Beeld © ANP

Basisscholen moeten na de meivakantie weer open, kinderen onder de twaalf jaar mogen weer gaan sporten en de verzorgingstehuizen moeten op slot blijven. Dat adviseren experts van het Outbreak Management Team (OMT) aan het kabinet.

Het advies is vanochtend in zijn geheel uitgelekt via de NOS en het ANP. Later vandaag neemt het kabinet een besluit over de verlenging of versoepeling van de belangrijkste maatregelen. Om 19.00 uur licht premier Mark Rutte de nieuwe maatregelen toe in een persconferentie.

Dit zijn de belangrijkste adviezen van het OMT:

Onderwijs voor kinderen

Het Outbreak Management Team (OMT) schat in dat de risico's voor de volksgezondheid beheersbaar zijn als de kinderopvang, basisschool, buitenschoolse opvang en het speciaal onderwijs na de meivakantie weer opengaan.

De experts van het OMT zijn er nog niet uit of de basisschool direct helemaal open kan gaan of dat er begonnen moet worden met halve klassen en de kinderen dus om en om naar school moeten.

Daarom is het advies om te starten met voorbereidingen voor een halve bezetting per dag, totdat er meer gegevens beschikbaar zijn uit Scandinavische landen waar de scholen inmiddels geopend zijn of opengaan. Voor de kinderopvang en het speciaal basisonderwijs gelden deze beperkingen niet, zij kunnen volledig open.

Als de scholen opengaan, moeten leraren wel getest kunnen worden, zeggen de experts.

Onderwijs voor jongeren

Het OMT adviseert middelbare scholen om zich voor te bereiden om één maand na de heropening van de basisscholen en de kinderopvang weer open te gaan. Of ze dan ook echt open kunnen, ligt aan het feit of het goed gaat met de besmettingsgraad zodra basisscholen opengaan.

Als er geen nieuwe uitbraken zijn in de tijd dat de basisscholen weer open zijn en de besmettingsgraad niet hoger wordt, kan het voortgezet onderwijs weer open.

Voor het hoger onderwijs geldt het advies dat zij dichtblijven tot na de zomer.

RTL Nieuws aanmelden nieuwsbrief

Dagelijkse update

Wil jij iedere middag een selectie van het belangrijkste nieuws en de opvallendste verhalen in je mail? Meld je dan nu aan voor de dagelijkse update.

Contactberoepen

Als het aan het OMT ligt, kunnen mondhygiënisten en tandartsen onder voorwaarden weer open. Voor kappers en schoonheidsspecialisten komt er waarschijnlijk volgende week pas meer duidelijkheid.

Het OMT is van mening dat het risico voor de volksgezondheid beheersbaar is in het geval van beroepsgroepen die normaliter gebruikmaken van beschermingsmiddelen, zoals tandartsen en mondhygiënisten.

Maar er is binnen het OMT dus nog geen duidelijkheid over de vraag of het verantwoord is om het verbod op het uitoefenen van de overige contactberoepen op te heffen. "Het knelpunt hierbij is de onduidelijkheid over de rol van 'presymptomatische besmetting in deze setting', en – in verband hiermee – de noodzaak van het gebruik van persoonlijke beschermingsmiddelen buiten de zorg", staat in het advies.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Met dit protocol hopen kappers binnenkort weer te kunnen knippen

Verzorgingstehuizen en ouderen

Er komt geen aanpassing in de bezoekregeling in verzorgingstehuizen, zo klinkt het advies van het OMT. De deuren blijven, als het aan de experts ligt, op slot. Het OMT schat in dat het toestaan van bezoek in verzorgingstehuizen de kans op besmetting van kwetsbare personen vergroot en daarmee ook de kans op introductie van het virus in, en verspreiding binnen, het verzorgingstehuis.

Het advies om niet op bezoek te gaan bij mensen die ouder zijn dan 70 jaar en nog thuiswonen, is wel aangepast. "Wijs bij zelfstandig wonende kwetsbare ouderen één of twee vaste personen aan die de oudere met enige regelmaat bezoeken", klinkt het advies nu.

Evenementen

Het verbod op evenementen moet verlengd worden, zegt het OMT. Zij schatten in dat het risico voor de volksgezondheid dat gepaard gaat met het toestaan van evenementen, een reëel risico op te snelle en te brede verspreiding van het virus oplevert. Omdat het OMT niet verwacht dat dit op korte termijn verandert, adviseert het OMT het verbod op evenementen voor langere tijd te verlengen.

Hoe lang dit verbod moet worden verlengd, staat niet in het advies.

Gebruik jij de RTL Nieuws-app al?

Ja? Daar zijn we blij mee! Nog niet? Download ‘m hier voor Android en iOS.

Sport

Het OMT adviseert dat kinderen tot 12 jaar weer buiten kunnen gaan sporten. Daarbij hoeven ze geen anderhalve meter afstand meer te houden.

Kinderen tussen de 12 en 18 jaar mogen ook weer gaan sporten buiten, maar zij moeten nog wel afstand tot elkaar bewaren. De regels voor volwassenen worden niet versoepeld als het aan het OMT ligt. Er is volgens hen nog een te groot risico voor een snelle en te brede verspreiding van het virus als zij weer in groepsverband gaan sporten.

Het OMT stelt dat topsporters wel weer kunnen sporten, maar ook zij moeten afstand bewaren tot elkaar.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore