Nederland

Kijk mee: Tweede Kamer bijgepraat over corona-apps

21 april 2020 11:57 Aangepast: 21 april 2020 17:06
Beeld ter illustratie. Beeld © Rijksoverheid

In de strijd tegen het coronavirus wil het kabinet apps inzetten. Dit moet beter inzicht geven in hoe het virus zich in Nederland ontwikkelt. Bekijk hier live hoe deskundigen de Tweede Kamer bijpraten.

Bij de bekendmaking van de plannen sprak minister Hugo de Jonge van twee soorten apps: één die je laat weten of je in contact bent geweest met een coronapatiënt en een tweede die je in contact brengt met de juiste medische zorg.

In een technische briefing aan de tweede kamer vertellen Ron Roozendaal, directeur informatiebeleid bij ministerie van VWS, en Sjaak de Gouw, directeur publieke gezondheid GGD en GHOR, hoe het staat met deze apps. Ze gaan in op de rol die de apps kunnen spelen, wat voor onderzoek erover bekend is en hoe het buitenland het doet. Het kabinet wil later deze week besluiten wat de volgende stappen zijn.

Volg hier de technische briefing live

De app die je in contact brengt met je arts is op dit moment al in gebruik, maar de traceerapp moet nog gemaakt worden. Er liggen zeven voorstellen waar de overheid uit kan kiezen, maar er zijn nog veel twijfels hierover. Zo zegt waakhond Autoriteit Persoonsgegevens dat de voorstellen niet goed genoeg zijn uitgewerkt om te beoordelen of de privacy gewaarborgd is, en vond RTL Nieuws een datalek in één van de voorstellen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Binnen 24 uur al datalek bij mogelijke corona-app Covid19 Alert

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore