Hooikoortspatiënten

Heb jij ook een gele stoflaag op de auto? Nee, dat komt niet door Saharazand

21 april 2020 12:33 Aangepast: 21 april 2020 17:41
Ligt er ook zo'n geel laagje op jouw auto? Beeld © Novum RegioFoto

Ligt er sinds een paar dagen ook zo'n gele stoflaag op jouw auto? Dit komt gelukkig niet doordat het voertuig al een flinke tijd naast het huis staat. En nee, het is ook geen Saharazand. Het is stuifmeel en dus slecht nieuws voor hooikoortspatiënten.

Vorig jaar rond deze tijd was het een 'Sarahawolk' die voor een stoflaagje op de auto's en de tuinstoelen zorgde, nu is dat dus stuifmeel. Dit stuifmeel, ook wel pollen genoemd, wordt door bloemen, planten en bomen aangemaakt om zich voort te planten.

Deze pollen bevatten eiwitten en sommige mensen zijn hier allergisch voor. De afgelopen en komende tijd is erg ongunstig, weet Marc de Jong, meteoroloog bij Buienradar

Duitse pollen

De zon en warmte zorgen ervoor dat er veel stuifmeel in de lucht hangt. "Door de wind waait het stuifmeel overal heen."

Ook over de grens. Het gele laagje op de auto's wordt namelijk niet alleen veroorzaakt door Nederlandse bomen en grassen. "De wind komt uit het oosten. Daardoor worden pollen uit Duitsland over ons hele land verspreid."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Hier komt die typerende geur van regen vandaan

Het is niet zo dat het oosten van het land meer last heeft van de pollen dan de rest van het land. "De pollen die in het oosten van het land ontstaan, waaien net als de Duitse pollen ook naar het westen." 

Afzien

"De gele pollen die je op de auto's terugziet, komen voornamelijk van de berken en de elzen", zegt De Jong. "De grassen beginnen nu ook met bloeien, dus het is nog een paar dagen afzien voor hooikoortspatiënten."

Stuifmeel waait overal heen. Stuifmeel waait overal heen.

In het weekend wordt het frisser. De wind zal draaien en vanuit het noorden komen. "Boven de zee heb je natuurlijk geen bomen en dus ook geen pollen. Dit maakt het dan weer wat gunstiger voor mensen met hooikoorts." 

Flinke bui? 

Maar wat echt helpt, is een flinke bui. "Die spoelt de lucht en de auto's weer schoon. De pollen komen dan namelijk met de regen mee naar beneden." Helaas zit regen er op een enkel buitje na, er niet in, weet de meteoroloog.

Hooikoorts of corona? Dit zijn de verschillen

Hoesten, niezen of je neus ophalen, je wordt vanwege het coronavirus al snel argwanend aangekeken. Dat is lastig voor hooikoortspatiënten, juist nu er de komende dagen veel pollen verwacht worden. Hoe houd je de symptomen uit elkaar?

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore