Ga naar de inhoud
Mondkapje, handschoenen

Met dit protocol hopen kappers binnenkort weer te kunnen knippen

Kappers hopen zo snel mogelijk weer open te kunnen. Beeld © Richard Brocken

Kappers willen de deuren van kapsalons zo snel mogelijk weer openen. Niet alleen vanuit economische noodzaak, maar ook omdat de vraag om een knipbeurt volgens de kappers steeds groter wordt. Met een mondkapje en handschoenen hopen de kappers dat knippen weer mogelijk wordt.

Er is sinds de coronamaatregelen veel te doen geweest over het kappersvak. Zo verbaasde Nederland zich massaal over de goede coupe van premier Rutte en waarschuwden kappers dat mensen niet hun eigen haar moeten gaan knippen. Nu de coronamaatregelen in Denemarken versoepeld zijn, gaan Denen massaal naar de kapper.

Denen
Lees ook:
Denen massaal naar de kapper na versoepeling van de maatregelen

Nederlandse kappers zouden ook graag weer aan de slag gaan. En om dat voor elkaar te krijgen hebben de vakbonden CNV en FNV samen met kappersorganisatie ANKO een protocol opgesteld.

Steeds meer vraag

"Naast de economische noodzaak komt er dus steeds meer vraag om heropening van de salons", legt CNV-bestuurder Willem Kruithof uit. "Het ministerie heeft daar terecht strikte normen voor gesteld. Zonder protocol is er niets mogelijk."

Zo houden premier Rutte en minister De Jonge een goede coupe

01:15
De kappers zijn dicht. Maar premier Rutte en minister De Jonge broeden op een alternatief.

Mondkapjes en handschoenen

Met minder bezette stoelen in de salon en het gebruik van mondkapjes door kappers en klanten is een knipbeurt misschien ook in de anderhalvemetermaatschappij mogelijk. Daarnaast moeten kappers handschoenen dragen. Ook zouden kappers gebruik kunnen maken van spatmaskers, tussen de kapper en de klant.

In het protocol staat ook dat kappers onderling afstand van elkaar moeten kunnen houden. Dat geldt ook tijdens pauzes.

'Coupe
Lees ook:
'Coupe corona': minder wassen, meer opsteken

De vakbonden willen hoe dan ook dat het belang van de kappers voorop staat. Daarom is er 'één belangrijke kanttekening', vindt Kruithof. "De inzet van kapper en kapster moet altijd vrijwillig zijn. Als die zich niet senang voelt houdt het gewoon op."

Duurder

Ook verwacht Kruithof dat een knipbeurt duurder uit zal vallen. "De klant dient iets extra’s te betalen voor de veiligheidsmiddelen die nu moeten worden ingeslagen om hem of haar te kunnen bedienen. De kappers kunnen dat zelf echt niet allemaal bekostigen."

Kappers: Hoe kunnen wij anderhalve meter afstand houden?

00:58
Voor kapper Peter Brouwer is het praktisch onmogelijk: "Helaas heeft onze lieve heer mij geen lange armen gegeven."