Coronamaatregelen

Weer rijexamens afnemen? Het CBR is er klaar voor

21 april 2020 03:07 Aangepast: 21 april 2020 04:41
Zelfs praktijkexamens zijn volgens het CBR straks misschien weer mogelijk. Beeld © Peter Hilz

Het CBR is er klaar voor om weer rijexamens af te nemen. Zodra de coronamaatregelen versoepeld worden, kunnen theorie-examens weer starten. Ook praktijkexamens zullen misschien mogelijk zijn, met een speciale folie tussen de examinator en kandidaat.

"We zijn helemaal ingericht op de anderhalvemetersamenleving en wat betreft de theorie-examens zullen we die afstand in acht nemen", vertelt CBR-directeur Alexander Pechtold aan De Telegraaf. "Ongeveer de helft van de toetsen kan weer worden afgenomen. Wat ons betreft kunnen we 29 april onmiddellijk van start gaan."

Speciale folie

Er wordt ook hard gewerkt aan een plan om de praktijkexamens weer te kunnen hervatten. Daarover is nog geen zekerheid, maar CBR-directeur Pechtold is positief. "We testen een idee van een collega voor een speciaal folie dat tussen de kandidaat en examinator in de auto gespannen wordt waardoor er geen fysiek contact is."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

CBR-directeur Pechtold wil 'achterstanden nog dit jaar wegwerken'

Volgens Pechtold kan de examinator daardoor toch nog ingrijpen, mocht dat nodig zijn. Dat kan zonder elkaar aan te raken. De 'creatieve oplossing' moet eerst nog wel worden goedgekeurd. Het is aan de Rijksdienst voor het Wegverkeer (RDW) en het RIVM om groen licht te geven.

180.000 examens afgelast

Pechtold vindt het van groot belang dat de examens snel weer hervat kunnen worden, omdat er tot nu toe 180.000 theorie- en praktijkexamens zijn afgelast. "We moeten dus een behoorlijke inhaalslag maken."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Advies aan kabinet: basisschoolkinderen in kleine groepjes weer naar school

Rijscholen in startblokken

Ook rijscholen zouden in de startblokken staan om weer te beginnen, stelt Ruud Rutten, de voorzitten van de Federatie Autorijschool Management in de krant. Leslokalen waar theorielessen worden gevolgd zouden al zijn omgebouwd zodat ze aan de richtlijnen voldoen.

De praktijklessen hopen de rijscholen te kunnen hervatten als het plan met het folie in de wagens wordt goedgekeurd.

Maar voordat het zover is, moet het kabinet eerst de coronamaatregelen versoepelen. Vanavond neemt het kabinet daar een besluit over. Het Outbreak Management Team (OMT), bestaande uit meerdere zorgdeskundigen, is hiervoor leidend.

Dit is waarom we niet precies weten hoe dodelijk corona is

De meeste mensen die corona hebben, worden gewoon weer beter. Een deel overlijdt. Hoe groot die kans is op overlijden? Dat ligt iets ingewikkelder dan je misschien zou denken.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore