Ga naar de inhoud
Geen bonussen

GroenLinks en PvdA: 'Strenge voorwaarden voor noodsteun bedrijven'

Er moeten strenge voorwaarden komen aan bedrijven die de komende maanden noodhulp van de staat willen krijgen, om de coronacrisis te doorstaan. Niet alleen moeten bedrijven stoppen met het uitkeren van dividend en bonussen, ook vindt GroenLinks-leider Jesse Klaver dat bedrijven moeten verduurzamen.

Dat vertelde GroenLinks-fractievoorzitter Jesse Klaver gisteravond aan tafel bij Jinek. Het noodpakket dat vorige maand in het leven werd geroepen, werd door alle partijen in de Tweede Kamer ondersteund. Maar nu het erop lijkt dat veel bedrijven langer hulp nodig hebben, worden oppositiepartijen sceptischer.  

Teller
Lees ook:
Teller voor coronamaatregelen op 19 miljard euro

"Als we nu weer tientallen miljarden aan dat grote bedrijfsleven gaan geven, dan vind ik dat we een paar voorwaarden moeten stellen", vertelt Klaver.

Geen bonussen

Hij heeft een duidelijk eisenlijstje: "Ik vind dat die grote bedrijven geen bonussen mogen betalen aan hun topmensen. Dat ze geen dividend aan aandeelhouders mogen betalen en dat ze geen eigen aandelen mogen opkopen."

Bekijk het fragment hier vanaf minuut 9:45:

Verduurzamen

Ook wil Klaver voorkomen dat de staat bedrijven steunt die in een belastingparadijs gevestigd zijn. "En ik wil dat ze werk maken van het verduurzamen", zegt Klaver. "Want we kunnen niet terug naar de wereld zoals die was. Dat zijn voorwaarden die we moeten stellen als we weer miljarden gaan uitgeven."

Cashen
Lees ook:
Cashen met je webshop of noodhulp van de overheid?

'Dit soort jongens lachen daarom'

GroenLinks is niet de enige partij die strenge voorwaarden wil. Ook PvdA-leider Lodewijk Asscher vertelde gisteren aan tafel bij Op1 dat er 'voorwaarden moeten komen', voordat de staat noodlijdende bedrijven langer gaat ondersteunen.

Het kabinet liet het tot dusver bij 'een moreel beroep' op de bedrijven, maar volgens Asscher 'lachen dit soort jongens daarom'. Daarom moeten er eisen komen, vindt de PvdA'er. Zowel Asscher als Klaver trekken een les uit de bankencrisis in 2008.

Bekijk het gesprek bij Op1 hier:

In de zakken van aandeelhouders

"Belastinggeld dat bedoeld is voor doorbetaling van lonen mag niet in de zakken van aandeelhouders belanden", vindt GroenLinks-leider Jesse Klaver. Het geld mag ook niet worden gebruikt om de beurskoers op te krikken.

Ook partijen als de SP, PVV en SGP vinden dat er voorwaarden moeten worden gesteld. Het kabinet heeft de steun van enkele oppositiepartijen nodig om de steunmaatregelen te kunnen verlengen.

KLM
Lees ook:
KLM ziet toch af van bonus topman Elbers

PvdA, GroenLinks en SP onderstrepen ook dat bedrijven die een beroep doen op overheidssteun in ieder geval geen personeel mogen ontslaan. Zulke voorwaarden zijn wel degelijk haalbaar, leert volgens hen het voorbeeld van Denemarken.

Verlenging noodpakket

Bedrijven kunnen voorlopig tot 1 juni leunen op de steunmaatregelen. Maar uitzicht op de het weer op gang komen van de economie is er nog nauwelijks. Daarom denkt het kabinet al na over verlenging van het noodpakket.

Thymon (23) en Noa (19) zijn werkloos door de coronacrisis

01:47
Thymon en Noa waren net gaan samenwonen en toen kwam de coronacrisis. Ze verloren allebei hun baan en hun spaargeld zijn ze kwijt, want dat is opgegaan aan de inboedel. Jongeren worden extra hard geraakt door de coronacrisis, blijkt uit onderzoek van het