Corona-update, stel je vraag

Kan corona zich ook verspreiden als iemand alleen maar praat?

20 april 2020 17:26 Aangepast: 21 april 2020 11:44

Als er over de verspreiding van het coronavirus wordt gesproken, gaat het vaak over hoesten of niezen, maar kan iemand het virus ook verspreiden door alleen te praten? Die vraag behandelen we in de 52e editie van de corona-update.

Veel mensen vragen zich af op welke mogelijke manieren het virus zich kan verspreiden. Onder anderen Amadeo, Cornelis en Nathalie stelden ons de vraag of je ook besmet kunt raken met het coronavirus door alleen maar te praten met een besmet persoon.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Duizenden patiënten liepen zorg mis: zo moet dat worden ingehaald

Infecties van de luchtwegen kunnen zich verspreiden via druppels of via aerosolen, om deze vraag te beantwoorden is het goed om eerst een onderscheid tussen deze twee te maken. Druppels zijn relatief zwaar en verspreiden zich tot 1,5 meter door de lucht. Aerosolen zijn veel kleinere deeltjes die in de lucht zweven. Doordat deze deeltjes zo klein en licht zijn, kunnen ze zich veel verder verspreiden en langer in de lucht blijven hangen.

Druppels komen bijvoorbeeld bij hoesten en niezen vrij, aerosolen bij bijvoorbeeld ademen. Uit Amerikaans onderzoek blijkt dat er bij praten maar een aantal druppels vrijkomen, en vooral veel van die kleinere deeltjes.

Alleen verspreiding via druppels

Het RIVM gaat er vooral vanuit dat het coronavirus zich niet via deze hele kleine deeltjes verspreidt, maar alleen via de grotere druppels die vrijkomen bij hoesten en niezen. "Er is nog geen bewijs dat het virus langere tijd in de lucht kan blijven en zich zo kan verspreiden", schrijft het instituut op zijn site.

Hiermee zitten ze op de lijn van de World Health Organization (WHO). Deze organisatie wijst op zijn site op een analyse van meer dan 75 duizend gevallen in China waarbij geen bewijs werd gevonden voor verspreiding door de lucht.

RTL Nieuws corona-update

Antwoord op coronavragen

Hier lees je alle vragen en antwoorden terug van antwoorden op vragen van bezoekers over corona.

Dat zou betekenen dat er weinig kans is dat iemand je kan besmetten door alleen te praten (of te ademen). Toch verscheen er onlangs in het gezaghebbende blad Nature Medicine een artikel waarin verschillende wetenschappers discussiëren over de vraag of het virus écht niet via lucht kan worden overgebracht. De conclusie van dat blad: wetenschappers zijn er nog niet over uit.

De meesten zien nu nog geen hard bewijs dat het coronavirus zich door de lucht kan verspreiden, maar sluiten het ook nog niet uit. Daar is simpelweg meer onderzoek voor nodig.

Dit is waarom we niet precies weten hoe dodelijk corona is

De meeste mensen die corona hebben, worden gewoon weer beter. Een deel overlijdt. Hoe groot die kans is op overlijden? Dat ligt iets ingewikkelder dan je misschien zou denken.

Toch hoeven we niet heel bang te zijn dat we allemaal via de lucht besmet raken door pratende mensen, zegt viroloog Mariet Feltkamp van het LUMC. "Het artikel van Nature heeft duidelijk gemaakt dat het coronavirus in de lucht kán zitten, maar het aandeel in de infecties zal klein zijn", zegt ze. "Het merendeel van de mensen zal worden besmet door druppeltjes binnen die anderhalve meter. We zien dat het beleid van afstand houden effect heeft. Als het allemaal via aerosolen zou aankomen, zou het hele beleid niet werken."

Het blijft daarom heel belangrijk om afstand te houden, zegt Feltkamp. "Hoe dichter je op iemand zit, hoe groter de kans op overdracht is." Dat gaat vooral om hoesten en niezen, maar er zijn natuurlijk altijd mensen die met consumptie spreken en grotere druppeltjes verspreiden. "Als iemand flink praat, lacht, zingt of de keel schraapt, dan kun je beter afstand bewaren."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore