Ga naar de inhoud
Rook jij het ook?

Hier komt die typerende geur van regen vandaan

Regen in Nederland, archieffoto. Beeld © ANP

Als er dit weekend ook bij jou wat regen is gevallen, is de kans groot dat je een bekende geur rook. Die typerende geur van regen na een droge periode. Maar waar komt die lucht nou eigenlijk vandaan?

We noemen deze geur ook wel 'petrichor'. Deze naam komt van de Griekse woorden 'petra', dat steen betekent, en 'ichor', dat staat voor het bloed van de goden in de Griekse mythologie. 

Planten

Deze geur ontstaat als regen zich mengt met bepaalde stofjes. Planten geven deze stofjes af in een droge periode als ze de groei van zaden en jonge planten willen vertragen. Deze stofjes hopen zich vervolgens allemaal op de grond op.

Blije
Lees ook:
Blije boeren: Nederlanders helpen massaal asperges steken

Wanneer er vervolgens een flinke bui valt, zoals een zomerse regenbui, dan komen er hele kleine luchtbelletjes vanuit de grond omhoog. Als deze vervolgens openbarsten komen de stofjes in de lucht terecht. Als deze stofjes je neus bereiken, ruik je de geur van een regenbui in een droge periode: petrichor. 

Geur maken

Deze geur komt dus vrij als het regent, maar het blijft de komende tijd droog, weet Maurice Middendorp, meteoroloog bij Buienradar. "Als je verlangt naar de geur van petrichor, kan je zelf ook de geur maken door een emmer water over de stenen gooien, of de tuin sproeien. Ook je plantjes worden hier blij van."

De geur van een zomerse bui komt dan dus ook vrij, maar wel minder. "Hoe natter het is, en hoe droger en hoe groter het oppervlak, des te meer je de geur van een zomerse bui ruikt."

De
Lees ook:
De hele wereld zit binnen, maar Nederland heeft nog best veel vrijheid

De afgelopen tijd scheen de zon flink en waaide het hard. Hierdoor neemt de verdamping en daarmee de droogte, alleen maar toe, legt Middendorp uit. "Dit zie je bijvoorbeeld bij de was. Als je deze nu buiten hangt, is het binnen een mum van tijd droog."

Zomers warm

Dit droge weerbeeld houdt deze week nog aan. "Vanaf donderdag wordt de wind iets rustiger, en dan kunnen de temperaturen ook oplopen. Zeker in het zuidoosten kan het donderdag en vrijdag zomers warm worden met 25 graden." 

In het weekend zullen er meer wolken verschijnen. "Hier en daar kan een enkel buitje uit vallen, maar dan hebben we het over een paar tienden milliliters regenen. Dit gaat de droogte niet verhelpen, maar het kan wel heel plaatselijk weer die herkenbare geur geven. Dat is van tevoren niet te voorspellen."

Emotie

Maar waarom vinden mensen deze geur zo lekker? "Omdat geur en emotie aan elkaar gekoppeld is", legde geurexpert Tanja Deurloo, eerder al uit. "Je maakt onbewust herinneringen aan een geur. Als het zo lang dor is, wil je graag regen. Daar word je dan blij van."

Scheveningen uitgestorven, ondanks het warme weer

00:54
Het strand bij Scheveningen is vrijwel uitgestorven. En dat ondanks het warme weer. Mensen lijken zich meer en meer te houden aan de noodmaatregelen vanwege corona.