Kwetsbaar voor sabotage

Veiligheid grenstoezicht Schiphol 'onvoldoende': computers marechaussee onveilig

20 april 2020 11:17 Aangepast: 20 april 2020 14:38

Een vernietigend rapport over de computersystemen van de Koninklijke Marechaussee (KMar) op Schiphol. De computers die gebruikt worden om ID-kaarten of paspoorten te checken, blijken kwetsbaar voor sabotage, spionage en criminaliteit. De veiligheid van het grenstoezicht is 'onvoldoende' en 'niet toekomstbestendig', oordeelt de Algemene Rekenkamer.

Schiphol is een belangrijke internationale hub. Voor het grenstoezicht worden hier iedere dag grote hoeveelheden persoonsgegevens van reizigers van over de hele wereld verwerkt. Het gaat onder andere om informatie over nationaliteit, reisroute en reisgezelschap. In sommige gevallen gaat het ook om strafrechtelijke gegevens.

Maar de vraag is: zijn die systemen wel veilig? Nee, is nu het antwoord na onderzoek van de Rekenkamer.

'Allerlei basisdingen moeten beter'

Het grenstoezicht is belangrijk om grip te houden op de veiligheid en op de immigratie, maar de systemen die nu worden gebruikt, zijn te kwetsbaar. Er wordt nauwelijks getest, geoefend en gekeurd, zegt Arno Visser, president van de Algemene Rekenkamer bij Radio 1. "Allerlei basisdingen moeten beter", concludeert hij.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Nederlandse jihadganger aangehouden op Schiphol

"Het zijn vooral risico's die je loopt. Risico's van mensen die het land inkomen. Kun je dat goed volgen? Heb je het door als de verkeerde personen binnen dreigen te komen?"

In het rapport wordt een aantal risico's beschreven. Een daarvan is dat buitenlandse veiligheidsdiensten cyberspionage inzetten om de gegevens van (specifieke) reizigers in te zien. Maar cyberaanvallen zouden ook ingezet kunnen worden om bijvoorbeeld informatie te manipuleren, zodat gezochte personen makkelijker de grens kunnen passeren.

Om de tuin geleid

Een bijkomend probleem is: het kan zijn dat je helemaal niet doorhebt dat een cyberaanval bezig is, zegt Visser. "Dan kun je om de tuin geleid worden." Dat komt omdat de systemen niet zijn aangesloten op de Security Operations Centers van het ministerie van Defensie en Schiphol.

Cyberaanvallen - bijvoorbeeld in de vorm van digitale sabotage, spionage en criminaliteit - bedreigen de 'continuïteit van het grenstoezicht' en de 'vertrouwelijkheid van de verwerkte gegevens', staat in het rapport. "Als de IT-systemen uitvallen, kan de KMar de grenscontrole niet uitvoeren."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Rechter: politie mocht verdachte eigen telefoon laten ontgrendelen

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore