31 mensen overleden

Toename vuurwapengeweld in Nederland: vorig jaar 646 incidenten

20 april 2020 07:51
Archieffoto Beeld © ANP

De politie heeft in 2019 bijna zeventig schietincidenten meer geregistreerd dan een jaar eerder. Bij die 646 incidenten vorig jaar, kwamen 31 mensen om het leven en raakten in 131 gevallen mensen gewond. Een alarmerende toename, stellen de politie en het Openbaar Ministerie.

In 2018 ging het nog om 577 schietincidenten waarbij 34 mensen om het leven kwamen en in 120 gevallen mensen gewond raakten.

Meer handgranaten

Ook het aantal incidenten met handgranaten nam toe. Zo registreerde de politie vorig jaar 61 incidenten met in totaal 82 handgranten, een jaar eerder waren dat nog 43 incidenten. De politie geeft aan dat de handgranaten vooral gebruikt worden als dreigmiddel.

 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Krantenbezorger Diana vond handgranaat Kerkdriel: 'Dacht dat het een tennisbal was'

De politie zegt dat de handel in illegale vuurwapens, die gebruikt worden bij de schietincidenten, op grote schaal plaatsvindt in Nederland. Dick Schouten, portefeuillehouder illegale vuurwapens van de politie: "Het is niet zo dat vuurwapens op elke straathoek te koop zijn, maar het is relatief eenvoudig een wapen te kopen. Dankzij het internet en applicaties zoals Telegram weten handelaren en kopers elkaar steeds makkelijker te vinden."

Blijvende vraag naar wapens

Daarnaast neemt de toestroom van illegale wapens vanuit het buitenland nog niet af, stelt de politie. Volgens Schouten is er binnen het criminele milieu een blijvende vraag naar wapens. "Wapens en handgranaten vinden in kleine hoeveelheden hun weg naar ons land. Samen met het vrije verkeer van goederen maakt dat de opsporing niet eenvoudig."

In totaal nam de politie vorig jaar wel bijna 5.700 illegale vuurwapens in beslag. Het gaat daarbij om 47 automatische wapens, 3.490 niet-automatische wapens, 1.277 al dan niet omgebouwde alarmpistolen en 880 imitatiewapens. Het aantal in beslag genomen wapens ligt daarmee iets lager dan in 2018.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Vuurwapens, explosieven en cocaïne: scholenkoepel slaat alarm over criminele leerlingen

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore