Ga naar de inhoud
Vaker thuisbehandeling

'Steeds minder ouderen met corona doorverwezen naar intensive care'

Een patiënt in het Elizabeth TweeSteden Ziekenhuis in Tilburg. Beeld © Rob Engelaar

Er worden steeds minder ouderen met corona doorverwezen naar de intensive care (ic). Vorige maand was een op de drie coronapatiënten op de ic 70 jaar of ouder, inmiddels is dat één op de vier. Dat verklaart vermoedelijk waarom er minder patiënten op de ic liggen.

Dat schrijft Trouw op basis van cijfers van het stichting Nice (Nationale intensive care evaluatie).

Tussen 60 en 65 jaar

In maart was de grootste groep coronapatiënten tussen de 70 en 75 jaar oud, inmiddels zijn de meeste patiënten op de ic tussen de 60 en 65 jaar oud. Er zijn de laatste tijd slechts enkele tientallen 80-plussers doorverwezen naar de intensive care, zo blijkt uit de cijfers.

Artsen
Lees ook:
Artsen waarschuwen: verwardheid en vallen symptomen van corona bij ouderen

"Er is nu een scherpere selectie aan de poort: zieke en kwetsbare ouderen blijven vaker thuis en krijgen daar eventueel zuurstof en medicijnen", vertelt hoogleraar ouderengeneeskunde Marcel Olde Rikkert in Trouw.

Geruststellend

Volgens Olde Rikkert is de afname van het aantal ouderen op de ic’s geruststellend. "Het gaat erom dat we per individu een goede keuze maken."

Huisartsen spelen daar een belangrijke rol in. Zij bespreken met patiënten en familieleden of een ziekenhuisopname zinvol is. "Een ic-opname is voor ouderen een grote aanslag en dan neemt de kans op overleving af", zegt Olde Rikkert daarover. Een thuisbehandeling kan daarom geschikter en minder eenzaam zijn.

Charlotte
Lees ook:
Charlotte (27) verzamelt smartphones voor ouderen om te videobellen

Volgens Trouw verklaart dat waarom het aantal patiënten op de intensive care de afgelopen dagen plotseling daalde. Eind maart voorspelde het RIVM nog dat het aantal bezette ic-bedden waarschijnlijk op zou lopen tot 2500. Inmiddels is er juist sprake van een daling van de ic-bezetting.

Arts filmt werk maand lang op de intensive care in coronacrisis

03:07
Ic-arts Peter maakt een maand lang een videodagboek van zijn werk tijdens de coronacrisis. Hij is het hoofd van de intensive care van het Jeroen Bosch Ziekenhuis in Den Bosch.

Meer sterfgevallen

Het is niet bekend hoeveel ouderen nu thuis sterven aan corona. Wel blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) dat het aantal sterfgevallen in Nederland sinds de uitbraak van coronavirus hoger ligt dan normaal. Vooral ouderen overlijden vaker. 

Afgelopen
Lees ook:
Afgelopen week 2000 meer doden dan gemiddeld, sterfte gelijk aan vorige week