Anders onhaalbaar

Anderhalvemetersamenleving: 'Aanpassingen ov kosten 1,2 miljard'

20 april 2020 03:43 Aangepast: 20 april 2020 03:49
Als meer mensen straks het ov mogen gebruiken, ontstaan capaciteitsproblemen. Beeld © Piet den Blanken

Als het openbaar vervoer in Nederland moet worden aangepast voor de anderhalvemetersamenleving, kost dat dit jaar ten minste 1,2 miljard euro. Die aanpassingen zijn nodig, want 'anders wordt het chaos'.

Dat vreest Pedro Peters, voorzitter van branchevereniging OVNL, in een interview met De Telegraaf. Door de coronamaatregelen kan volgens Peters hooguit 25 procent van de capaciteit van bussen, treinen, trammen en metro's worden gebruikt.

Problemen met beschikbare ruimte

"Nu reist ongeveer 10 procent van wat Nederland gewend is, voor zorg, nood en werk", legt Peters uit. "Als bijvoorbeeld studenten, forenzen en pretreizigers weer het ov mogen pakken, krijgen we grote problemen met de beschikbare veilige ruimte."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Zij houden Nederland draaiende: 'Ik mis de reizigers', zegt conducteur Roy

'Bij elkaar op schoot'

De branchevereniging van vervoerders is niet de enige die zich zorgen maakt. Ook vakbond FNV voorziet problemen. "Als er niet snel duidelijke keuzes worden gemaakt, wordt het ov de flessenhals van de anderhalvemetersamenleving. Tijdens de reis zitten we dan bij elkaar op schoot", vertelt FNV-bestuurder Henri Janssen aan de krant.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Openbaar vervoer uitgestorven, nog maar fractie van normale aantal reizigers

Wie straks moet gaan bepalen wanneer een bus of trein te vol is, is niet de taak van de vervoerder, vindt Peters. De overheid moet volgens hem daarom meer buitengewoon opsporingsambtenaren (boa's) in gaan zetten, om reizigers in goede banen te leiden.

Meer boa's nodig

"Zelfs bij een maximale anderhalvemeterbezetting zullen veel meer boa’s ingezet moeten worden om de vereiste afstand bij in- en uitstappen, op de perrons en in de vervoermiddelen te handhaven. Anders wordt het chaos."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

'Verbroedering onder passagiers', zegt buschauffeur Bart

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore